Slovenija

Protestirali tudi Žirovci

STA
2. 3. 2016, 15.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Žirovci so se danes v velikem številu zbrali pred Alpino. Na mirnem shodu so protestirali proti ravnanju direktorice podjetja, DUTB kot lastniku in pripravljenemu načrtu prestrukturiranja. Na današnji seji nadzornega sveta njihove zahteve niso bile uslišane, če jih država ne bo poslušala, pa so pripravljeni tudi na proteste v Ljubljani.

Pred Alpino se je zbralo več sto ljudi, po nekaterih podatkih več kot 1000.

"Dovolj nam je načrtnega izčrpavanja in uničevanja podjetja Alpina," so izpostavili delavci, njihovi družinski člani in drugi prebivalci Žirov. S transparenti so državi in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) sporočali: "Alpina je naša, ni vaša!", "Slovenci! Ne dovolimo, da razprodajo naše znanje!", "Slovenec sem! Ne jamram! Borim se za delo!" in "Alpino nazaj Žirovcem! Zahtevamo sposobno vodstvo!"

Pred Alpino se je zbralo več sto ljudi, po nekaterih podatkih več kot 1000. Nagovorili so jih predstavniki delavcev, nekdanji direktorji, predstavniki sindikatov in lokalnih skupnosti. Kot je izpostavil starosta žirovskega čevljarstva Adolf Križnar, je zelo užaljen in razočaran nad tem, kar se dogaja. "Ne dovolimo, da nam ukradejo, kar smo z velikim trudom ustvarjali," je poudaril.

Zahteve, v katerih so se združili tako zaposleni kot lokalna skupnost, so prekinitev po njihovem mnenju koruptivne pogodbe s podjetjem Ametam, odstavitev direktorice Barbare Vtič Vraničar, opustitev namere o odpuščanju zaposlenih in sprejetje drugačnega načrta preoblikovanja družbe.

Na današnji seji nadzornega sveta njihove zahteve niso bile uslišane, vendar pa po neuradnih podatkih tudi nova pogodba s svetovalnim podjetjem Admetam naj še ne bi bila podpisana.