Svet

Ponekod je zavlada panika, a cunamija ne bo

R. T.
2. 3. 2016, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Potres jakosti 7,9 po Richterjevi lestvici so zabeležili na obali Indonezije, zaenkrat ni podatkov o poškodovanih in škodi. Zaradi potresa izdali opozorilo pred cunamijem.

Indonezija leži v tihomorskem "ognjenem krogu", kjer prihaja do trkov celinskih plošč, ki povzročajo pogosto potresno in vulkansko aktivnost.

Tektonski premik se je zgodil na jugozahodu otoka Sumatra, na globini desetih kilometrov, 808 kilometrov od mesta Padang.

Sprva so zabeležili potres jakosti 8,2 stopnje, potem pa potrdili, da je moč potresa 0,3 stopnje nižja.

Ponekod je zaradi potresa zavladala panika. V mestu Padang na zahodni obali Sumatre so ljudje zbežali s svojih domov in se umaknili na višje ležeče predele. Tudi drugod so se ob obali oglasile sirene, ki so ljudi opozorile pred nevarnostjo cunamija in pozvale k umiku na višje ležeče predele.

V Padangu so medtem že umaknili opozorila pred cunamijem. Najbližje žarišču potresa je bilo otočje Mentawai zahodno od Sumatre, na katerem pa po navedbah tamkajšnjih oblasti prav tako niso zabeležili škode ali žrtev. Kljub temu ostajajo v pripravljenosti zaradi morebitnega cunamija. Opozorila pred cunamijem je izdala tudi Avstralija za svoje Kokosove otoke in Božični otok.

Pred 12 leti je potres jakosti 9,1 stopnje po Richterjevi lestvici stresel zahodno obalo severnega dela Sumatre in sprožil cunami, v katerem je umrlo 230 tisoč ljudi. 

Cunamija se bojijo tudi v Avstraliji
Zaradi potresa v Indoneziji je tudi Avstralija izdala opozorilo pred cunamijem, v nevarnosti pa je predvsem območje oddaljenih Kokosovih in Božičnih otokov.