Slovenija

Vrednost odkupljenega mleka močno upadla

STA
28. 2. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V letu 2015 je bilo v Sloveniji odkupljenih za 472,9 milijona evrov kmetijskih pridelkov, kar je sedem odstotkov manj kot leto prej. Najbolj, za skoraj devet odstotkov, je se je zmanjšala vrednost odkupljenih pridelkov v skupini živinoreja, v kateri je občutno, za slabih 15 odstotkov, padla vrednost odkupljenega mleka.

svet24
K občutnemu padcu odkupnih cen sta sicer prispevala embargo Rusije na uvoz hrane iz EU in ukinitev mlečnih kvot.

Vrednost odkupljenega mleka je lani znašala dobrih 156 milijonov evrov, v letu 2014 pa dobrih 183 milijonov evrov, kažejo podatki državnega statističnega urada.

Razloga za tolikšen padec statistiki sicer ne navajajo, ga je pa pripisati nižjim odkupnim cenam. Cena mleka je namreč, kot so pred časom povedali v Kmetijski zadrugi Radgona, lani padla za okoli 30 odstotkov, medtem ko so odkupljene količine ostale približno enake. K občutnemu padcu odkupnih cen sta sicer prispevala embargo Rusije na uvoz hrane iz EU in ukinitev mlečnih kvot.

V skupini živinoreja, v kateri je vrednost odkupljenih izdelkov lani znašala 375,3 milijona evrov, se je medtem vrednost odkupljene živine v primerjavi z letom 2014 znižala za dobrih pet odstotkov, vrednost odkupljene perutnine in jajc pa za tri odstotke.

Vrednost odkupljenih alkoholnih pijač je bila medtem lani za skoraj devet odstotkov nižja, ker je bila odkupljena manjša količina vina, še kažejo statistični podatki.

V skupini poljedelstvo je vrednost odkupljenih pridelkov lani dosegla 42,6 milijona evrov oziroma več kot šest odstotkov manj kot v letu 2014.

Precej nižja kot v prejšnjem letu je bila vrednost odkupljenih industrijskih rastlin (20-odstoten padec), ker je bila količina odkupljenih pridelkov manjša, predvsem oljne ogrščice in hmelja. Vrednost odkupljenih žit je bila nižja za skoraj tri odstotke, vrednost odkupljenih krmnih rastlin pa za več kot pet odstotkov.

Lani se je povečala le vrednost odkupljenih pridelkov iz skupine sadjarstvo in vinogradništvo, in sicer za 3,4 odstotka na 50,2 milijona evrov.

Vrednost odkupljenega sadja je bila glede na leto 2014 višja za več kot 27 odstotkov, pri čemer se je vrednost odkupljenih namiznih jabolk povečala za dobrih 22 odstotkov. Vrednost odkupljenega grozdja za predelavo je bila za skoraj 17 odstotkov višja, vrednost odkupljenih sadik pa za več kot 26 odstotkov.