Svet

Število smrtnih žrtev rudniške nesreče naraslo na 36

STA
28. 2. 2016, 11.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število mrtvih v rudniški nesreči v premogovniku Severna blizu kraja Vorkuta na severu Rusije je danes naraslo na 36, potem ko so ruske oblasti sporočile, da je 26 pogrešanih rudarjev verjetno mrtvih, še šest oseb, večinoma reševalcev, pa je danes umrlo v novi eksploziji v premogovniku.

V eksploziji metana v četrtek so že umrli štirje rudarji.

V četrtek je v premogovniku na globini 748 metrov odjeknila eksplozija metana, ki je ubila štiri rudarje. Tatjana Buškova, tiskovna predstavnica družbe Vorkutaugol, ki upravlja s premogovnikom, je sporočila, da glede na oceno strokovnjakov 26 pogrešanih rudarjev v premogovniku ni moglo preživeti. Zato so tudi ustavili reševalno akcijo.

V ruskih rudnikih so nesreče zaradi zastarele infrastrukture in nespoštovanja varnostnih pravil dokaj pogoste. V nekem drugem rudniku v Vorkuti je februarja 2013 v eksploziji umrlo 18 rudarjev.

Danes je v novi eksploziji metana umrlo še pet reševalcev in en rudar, so sporočili iz ruskega ministrstva za izredne razmere.

Lokalne oblasti so sprožile obsežno reševalno akcijo z več sto reševalci, ki so poskušali najti pogrešane rudarje kljub slabi vidljivosti, dimu in s plini onesnaženim zrakom. Tako upravljavec premogovnika kot lokalne oblasti doslej niso želeli pogrešanih razglasiti za mrtve, čeprav reševalci v zadnjih dneh niso uspeli navezati stika z ujetimi rudarji.