Slovenija

Vlada razrešila predsednika sveta zavoda UKC Maribor

STA
16. 2. 2016, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vlada je prejšnji teden razrešila predsednika in nekatere druge člane sveta zavoda UKC Maribor, ki so ta položaj zasedli jeseni 2013. Razlog za razrešitev dosedanjega predsednika sveta zavoda Bogdana Čepiča, ki mu anonimneži po poročanju časnika Večer očitajo, da je svoji ženi uredil zaposlitev v UKC Maribor, ni uradno znan.

sta
Bogdan Čepič, nekdanji predsednik sveta zavoda UKC Maribor.

Kot je razvidno iz sklepa vlade, so bili razrešeni predstavniki ustanovitelja v svetu UKC Maribor Ingmar Bloudek, Bogdan Čepič, Avgust Rebič, Anton Zorko in Simona Poljanšek, medtem ko Vlasta Kovačič Mežek ostaja na položaju. Namesto razrešenih je vlada za člane do izteka mandata sveta zavoda 4. septembra 2017 na predlog ministrstva za zdravje imenovala Ljuba Germiča, Draga Naberšnika, Stanislavo Naterer, Simona Trpina in Renato Babić Valentinčič.

Iz sklepa vlade ni razvidno, kaj je razlog za razrešitev še pred iztekom mandata. Tudi na ministrstvu za zdravje na vprašanje STA danes te odločitve niso pojasnili. Navedli so le splošen odgovor, da je "ministrica za zdravje izdala Protokol o izbiri kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, ki določa postopek izbire kandidatov za predstavnike ustanovitelja v svetih javnih zdravstvenih zavodov, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija, in usposabljanje oziroma preverjanje njihovega znanja."

V omenjenem protokolu so med pogoji za opravljanje te funkcije navedeni poznavanje pristojnosti in vloge sveta zavoda, poznavanje poslovanja in organiziranosti organizacije, poznavanje zdravstvenega sistema in zdravstvene zakonodaje, pa tudi to, da se od kandidatov pričakuje osebna integriteta in poslovna etičnost.

Svet UKC Maribor ima enajst članov, od tega jih šest imenuje ustanovitelj oziroma vlada, enega Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, enega mariborska občina, trije pa so iz bolnišnice. Kdaj se bo sestal svet zavoda v novi sestavi in izvolil novega predsedujočega, še ni znano.

Čepič po poročanju Večera meni, da je razrešitev posledica dejstva, da vladajoča SMC v svetu zavoda ni imela svojega predstavnika. Je pa v teh dneh zaokrožilo anonimno pismo, v katerem se Čepiču očita zlorabo položaja, ker se je v času njegovega predsedovanja svetu zavoda v UKC Maribor za nekaj časa zaposlila njegova žena. Čepič očitke odločno zavrača in pravi, da se je žena zgolj odzvala pozivu zavoda za zaposlovanje. "Svet zavoda sprejema samo plan novih zaposlitev ali tistih, ki so vezane na povečan obseg dela. V tem primeru ni šlo niti za eno niti za drugo, jaz kot predsednika sveta zavoda za to torej nisem vedel in nisem mogle vplivati na njeno zaposlitev," je za časnik povedal Čepič.

Po navedbah vodstva UKC Maribor se je Čepičeva žena tako kot ostali kandidati javila na prosto delovno mesto uradnika v računovodstvu in knjigovodstvu in se je po oceni kadrovske službe izkazala za najprimernejšo kandidatko. Ker se je začasno odsoten delavec v omenjeni službi prej vrnil na delovno mesto, so jo nato zaposlili do decembra lani za nadomeščanje začasno odsotnega delavca na delovnem mestu ekonomskega referenta.

UKC Maribor se sicer v zadnjem času sooča s pomanjkanjem anesteziologov, zaradi česar odpadajo operacije. Zdravniki oddelka za travmatologijo, kjer je odpadlo največje število operacij, so danes objavili javno pismo, v katerem ponovno opozarjajo na nevzdržne razmere. "Ne moremo opravljati našega poklica, našega osnovnega poslanstva! Vsak dan prihajamo v službo, smo tukaj, lahko bi operirali. Vendar zaradi pomanjkanja anesteziologov ne moremo! Pri čemer se tudi na področjih, kjer bi se bilo že zdavnaj lahko in bi bilo treba ukrepati, ne zgodi (skoraj) nič!" so zapisali. "Nekaj starega mora oditi, da lahko pride nekaj novega!" so dodali.

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec želi nastalo situacijo rešiti s pomočjo anesteziologov iz drugih slovenskih bolnišnic in zaposlitvijo zdravnikov iz tujine. Za slednje naj bi še vedno čakal na uradno dovoljenje ministrstva za zdravje. Kdaj bi to dovoljenje lahko dobili, bodo po navedbah ministrstva odgovorili na novinarski konferenci, ki bo predvidoma še ta teden.

Kar zadeva pomoč iz drugih slovenskih bolnišnic, so v UKC Maribor zaenkrat sklenili pogodbo o sodelovanju s Splošno bolnišnico Brežice. Prav tako so z 11 specialisti anesteziologi iz drugih bolnišnic in dvema upokojenima specialistoma anesteziologije sklenili podjemne pogodbe.

Po drugi strani pa so jim iz UKC Ljubljana sporočili, da "glede na trenutne razmere" ne morejo zagotoviti pomoči njihovih anesteziologov. So pa prejeli ponudbo Zavoda Mobilni specialist, katerega ustanovitelja sta dva anesteziologa iz Ljubljane. "Zavod je pripravljen sodelovati in nam ponuditi ustrezen kader. Ponudbo Zavoda Mobilni specialist proučujemo v smislu pravno formalnih predpisov, da ugotovimo, na kakšen način bi lahko z njimi poslovno sodelovali," so za STA povedali v mariborskem kliničnem centru.