Slovenija

Cerar naj zagotovi varnost ali pa odstopi

STA
12. 2. 2016, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če se hočemo v Sloveniji izogniti posledicam migrantskega vala, je treba do konca marca sprejeti in izvesti ustrezne ukrepe. V kolikor premier Miro Cerar ne more zagotoviti varnosti državljanov, naj prevzame osebno odgovornost in odstopi ter državljanom omogoči, da izvolijo ljudi, ki bodo sposobni ukrepati, je pozval predsednik SLS Marko Zidanšek.

sta
Slovenski premier Miro Cerar

Kot so sporočili iz SLS, že vse od začetka migrantske krize opozarjajo vlado, naj sprejme in izvede ustrezne ukrepe za zavarovanje slovenskih meja, ohranitev evropske integracije in zajezitev migrantskega vala. Predlagali so tudi nekatere ukrepe.

"Ugotavljamo, da se vlada sicer odziva, vendar prepočasi in brez kakršne koli strategije. Da vlada ni naredila vsega, kar bi morala, sedaj opozarja tudi Evropska komisija. V SLS zato predsednika vlade Mira Cerarja pozivamo, da naredi vse, da v naslednjih dveh mesecih Slovenijo zaščiti pred valom migrantov. Če mu to ne uspe, naj prevzame osebno odgovornost in odstopi," so zapisali v SLS.

Kot so opozorili, Slovenija pri reševanju migrantskega problema zaostaja za sosednjimi državami. "Vsakič, ko ena od njih razglasi strožje ukrepe, zaradi katerih se Sloveniji obeta večja ogroženost s strani migrantov in kopičenje njihovega števila v naši državi, se vlada odzove prepočasi in premlačno. Namesto tega bi morala odločno napovedati še strožje ukrepe od sosednjih držav, saj bi s tem migrante odvrnila od poti skozi Slovenijo," menijo v stranki.

Po Zidanškovih besedah Cerar "izgublja tla pod nogami, če je na njih sploh kdaj stal", zlasti pri reševanju migrantskega problema. Časovnica nujnih ukrepov pa je pri tem jasna, so njegove besede še navedli v sporočilu.