Slovenija

Padec cen nafte tudi Shellu izjemno zmanjšal dobiček

STA
4. 2. 2016, 10.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Padec cen nafte je tudi britansko-nizozemskemu naftnemu velikanu Shell močno zmanjšal dobiček. Leto 2015 je končal z 1,94 milijarde dolarjev (1,75 milijarde evrov) čistega dobička, kar je 87 odstotkov manj kot leta 2014.

Reuters

Tako velik padec dobička je bil pričakovan, potem ko je Shell pred dvema tednoma napovedal, da se bo dobiček za preteklo poslovno leto predvidoma gibal med 1,6 in dvema milijardama dolarjev.

Shell je tik pred prevzemom britanskega podjetja BG Group, ki črpa zemeljski plin. Vodstvo je že pred časom omenilo možnost, da bodo v okviru 62 milijard evrov vrednega prevzema zmanjšali število delovnih mest v obeh koncernih za približno 10.000, zdaj pa je to potrdilo.

Shell bo še naprej izvajal varčevalni program, stroški naj bi se letos znižali še za tri milijarde dolarjev (2,74 milijarde evrov). "Uvajamo velike spremembe v poslovanje, reorganiziramo .. in zmanjšujemo stroške in kapitalskem naložbe," je dejal izvršni direktor Ben van Beurden.

Cene nafte so se znižale za približno tri četrtine
Cene nafte na svetovnem trgu so se v zadnjem letu in pol predvsem zaradi velike presežne ponudbe, a tudi zaradi šibkega povpraševanja in visokega tečaja dolarja, znižale za približno tri četrtine. To je spravilo v velike težave vse velike naftne koncerne, tudi BP, Exxonmobil in Chevron.

Prav tako je norveški naftni velikan Statoil danes napovedal, da bo zmanjšal investicije in razširil varčevalni program, potem ko je leto 2015 končal s 37,3 milijarde kron (3,92 milijarde evrov) izgube. Leta 2014 je še ustvaril 22 milijard kron dobička.

A tako kot nekateri tekmeci tudi Shell pušča višino dividend nespremenjeno: vodstvo je danes napovedalo, da bo delničarjem za preteklo leto izplačalo dividende v višini 1,88 dolarja na delnico.