Slovenija

Nesoglasja v društvu slepih in slabovidnih: Martin in Nikolj stradata za svoj prav

Gabrijel Toplak
3. 2. 2016, 06.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Člana izvršnega odbora Martin Ošlak in Nikolaj Šket z gladovno stavko opozarjata na nepravilnosti in jo bosta nadaljevala, dokler društva ne bodo vodili legitimno.

Gabrijel Toplak
Na nepravilnosti so na novinarski konferenci opozarjali (od desne) Božena Potočnik, Martin Ošlak, Nikolaj Šket in Milan Bobinski, ki je bil v preteklosti več let predsednik.

Gabrijel Toplak
Pred prostori društva slepih in slabovidnih v Gospejni 12, ki šteje okoli 750 članov iz Koroške in Podravja, so včeraj nekateri člani izrazili podporo s svojo udeležbo.

Nesoglasja v mariborskem društvu slepih in slabovidnih, ki so se začela pred kakšnima dvema letoma, so nedavno dosegla vrhunec. Zadeva je šla celo tako daleč, da sta dolgoletna člana Nikolaj Šket in Martin Ošlak začela gladovno stavkati. Včeraj pa ju je podprl tudi dolgoletni predsednik društva Milan Bobinski.

NAZAJ V ZAKONSKE TIRNICE

Kot pravita stavkajoča, sta v to prisiljena, saj želita doseči, da se delovanje društva, ki sicer šteje okoli 750 članov iz Koroške in Podravja, vrne v svoje zakonske tirnice. »Že več kot dve leti posamezni člani izvršnega odbora in predsednica nadzornega odbora opozarjamo na številne nepravilnosti ter hude kršitve predsednice Ivanke Kotnik. Z nepravilnim sklicevanjem seje nam že od lanskega marca onemogoča prisostvovanje tako sejam izvršnega odbora kot socialnim programom, ki jih izvaja društvo za svoje slepo in slabovidno članstvo. V tukajšnjem društvu slepih ne sme biti logična posledica, da te poskušajo odstaviti in utišati, če opozarjaš na nepravilnosti,« sta včeraj pojasnila.

arhiv svet24
Martin Ošlak: »Odločitev za stavko, ki je res zadnji ukrep, je zorela že dalj časa. Že dve leti imamo problem z našo predsednico, ki se obnaša, kot da gre za njeno podjetje.«

BREZ PREDSEDNICE

Božena Potočnik, predsednica nadzornega odbora, pravi, da je Kotnikova lani celo nepreklicno odstopila, nato pa si premislila in kljub njihovemu nasprotovanju spet prevzela funkcijo. »V društvu nenehno opozarjamo na nepravilnosti, zato so me že doletele sankcije. Želimo, da se še pred zborom članov skliče seja legitimne sestave izvršnega odbora društva v popolni sestavi, na kateri bodo sprejeli predlog za razpis nadomestnih volitev za vse organe društva,« pojasni Potočnikova in doda, da predsednice nimajo.

arhiv svet24
Nikolaj Šket: »Pri nas je vse postavljeno na glavo. Sodu pa je izbilo dno to, da je predsednica, ki je ponudila svoj odstop, samovoljno razpisala nadomestne volitve.«

NEUPRAVIČENA IZPLAČILA

Vodstvo društva poleg nespoštovanja formalnih zadev Kotnikovi očita tudi izplačila mimo društvenih pravil. Predsednik društva je sicer upravičen do 200 evrov mesečnega honorarja, za vse ostalo pa je treba imeti sklenjeno pogodbo, na kar so ves čas opozarjali, a naj bi Kotnikova podpisovala kar sama s seboj. Nepravilnosti naj bi, dodajajo, ugotovila tudi republiška fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, saj bi moral vse prejemke predsednici podpisati nadzorni odbor, in ne predsednica sama.

Sicer pa Kotnikova včeraj ni bila pripravljena za pojasnila. Dejala je, da je v Ljubljani in bo vse skupaj pojasnila v naslednjih dneh na svoji novinarski konferenci.