Slovenija

Uboge mladičke tihotapijo preko naših meja

Tilen Pajek
2. 2. 2016, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Psi, ki jih za nekaj sto evrov prekupčevalci kupijo na nelegalni tržnici na Madžarskem, potujejo prek naše države na Apeninski polotok. Tam jih prodajajo za tisoč evrov in več.

Arhiv Svet24

Italijanska televizija Mediaset je v zelo priljubljeni oddaji Le Iene pretekle dni javnosti predstavila zgodbo nelegalne prodaje psov iz Madžarske. Novinarju je uspelo spoznati enega od preprodajalcev, ko je obiskal nelegalno tržnico v kraju Pecs na Madžarskem.

Celotno dogajanje in pogovore je posnel s skrito kamero in tako iz prve roke izvedel vse podrobnosti o prevozu psov in zaslužku, ki ga prinaša tovrstni posel. Prispevek nam pokaže povsem običajne ljudi, ki niso registrirani vzreditelji, a na tržnici tako kot zelenjavo množično prodajajo mladiče vseh »pasem«, ki so plod nenadzorovanega parjenja različnih psov. Prodaja poteka med parkiranimi avtomobili v enem od drevoredov, psi pa so zaprti v majhnih kletkah.

 »Posledice predčasnega odvzema so lahko usodne, taki psi odrastejo z resnimi zdravstvenimi težavami, tudi na živčnem sistemu."

PREK SLOVENIJE Z ZAČASNIMI DOKUMENTI

Prekupčevalci na tej lokaciji odkupujejo pse vseh vrst, starosti in velikosti, nato pa jih skrite v tovornjakih in avtomobilih prepeljejo na Apeninski polotok. Da bi prevoz potekal brez pretresov in posebnih policijskih nadzorov, pot poteka iz Madžarske prek Slovenije, čez mejni prehod Nova Gorica. Psi imajo neveljavne dokumente in začasne mikročipe. Čeprav številne prodajalne v Italiji zaradi nadzora tamkajšnjih organizacij psov od teh ljudi ne odkupujejo več, je novinar našel dve, kjer se taki psi še vedno ponujajo. Ob obisku trgovin je naletel tudi na »nasilno dobrodošlico«. Po preiskavi nadzornih organov, ki so odšli na teren po zaslugi televizijske ekipe, so zasegli vse pse in trgovinam prepovedali obratovanje. Novinarska ekipa je ugotovila, da je na dokumentih, s katerimi so razpolagale trgovine, naveden lažni madžarski naslov, kjer naj bi bili vsi ti psi vzrejeni.

arhiv Svet24
Mladiči so še premajhni in predčasno odvzeti mamam.

POSEL PRINAŠA NA TISOČE EVROV

Posel je sicer zelo dobičkonosen. Preprodajalec novinarju brez težav razkrije, da izjemno dobro zasluži. Razlika v ceni je namreč neverjetna, psa na črnem trgu kupi za sto evrov, trgovini pa ga proda po bistveno višji ceni. Stranke tako dobijo psa pod pretvezo, da je kotitev potekala v domači državi, zanj pa plačajo tudi po 1500 evrov. Vsak drugi teden v Italijo odpelje od 30 do 40 psov, zaslužek šteje v tisočih evrih. Skupno naj bi on in njemu podobni v samo nekaj dneh in samo v Italijo pretihotapili tudi do 150 psov.

Prekupčevalec iz Madžarske v Italijo vsak drugi teden odpelje od 30 do 40 psov. 

S posnetkov zlahka ugotovimo, da so mladiči sicer še premajhni in predčasno odvzeti mami. Po petih mesecih starosti namreč »niso več prodajno zanimivi«. Gre seveda za protizakonito početje, saj italijanska zakonodaja veleva, da morajo biti psi iz tujine pri uvozu stari najmanj tri mesece in 21 dni. »V materinem mleku je ogromno sestavin, ki jih mladiči nujno potrebujejo za zdrav in pravilen razvoj. Posledica predčasnega odvzema so lahko usodne, taki psi odrastejo z resnimi zdravstvenimi težavami, tudi na živčnem sistemu,« v prispevku pojasni eden od priznanih veterinarjev. Voditelji oddaje so svoje gledalce prijazno pozvali, naj psa raje posvojijo v zavetišču, saj so slednja polna. Tako bo nakup bistveno cenejši, moralno boljši in predvsem srčen!