Svet

Junaška mati prijela pedofila

uk
1. 2. 2016, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

62-letnik je deklico zasledoval, ko je odšla iz šole. Pred njenim domom jo je želel prisiliti v spolni odnos, a mu je na srečo ušla, nato pa je stvari v roke vzela njena mati in zločinca pripeljala pred roko pravice.

Facebook
Kristina Koren

Stari pregovor pravi, da nič ni lepšega od materinske ljubezni in nič nevarnejšega od matere, ki brani svoje otroke. To je vsekakor spoznal za zdaj neimenovani moški, ki je prišel navzkriž s Kristino Koren iz Zagreba. Mediji so pogumno mamo že poimenovali levinja, bojevnica in junakinja.

POSKUS POSILSTVA

Po informacijah hrvaških medijev je moški sledil njeni hčerki, ko je šla iz šole. Sprva je bila še z dvema prijateljicama in očitno je napadalec čakal, da ostane sama. Pred domačo zgradbo jo je ustavil in jo vprašal, če se želi dotakniti njegovega spolovila. Sprva deklica ni razumela, kaj želi od nje, ko pa je vprašanje ponovil in jo poskušal zgrabiti, je zbežala skozi vrata stavbe v stanovanje. Njena mati je takoj ugotovila, da je nekaj narobe, in deklica ji je povedala, kaj se je zgodilo. »Bila je izjemno vznemirjena in objokana. Dejala sem ji, naj mi moškega natančno opiše. Odločila sem se, da ga poiščem, saj nisem želela, da bi kaj takšnega storil še komu drugemu,« je povedala Kristina.

2015. leta je bilo v register pedofilov vpisanih 1291 oseb, od tega vsaj 14 žensk. 

LOVEC POSTANE PLEN

Deklica ga je opisala in skupaj sta ga odšli iskat. Deklica si je predvsem zapomnila, da je imel moški v roki rumeno vrečko, in res sta ga kmalu našli. »Kar vedela sem, da bo moški krenil proti parku, kjer se pač zadržujejo otroci,« je povedala pogumna mati. Moški je res sedel na klopi in opazoval otroke. Hčerka ga je takoj prepoznala. Po besedah Kristine je opazoval deklici, ki sta se igrali s psom. Ko sta se deklici odpravili domov, je odšel za njima. Kristina in njena hčerka sta jim sledili, da bi moškega prestregli, in takrat je opazil, da tokrat nekdo zasleduje njega. Poskušal jima je pobegniti, a sta bili dovolj spretni.

Facebook
Kristina Koren je svojo zgodbo delila na družbenem omrežju Facebook.

VPLETENA TUDI POLICIJA

Kristina je nemudoma poklicala policijo. Takrat je moški poskušal zbežati na tramvaj, a so se mu vrata zaprla praktično pred nosom. Pogumna mamica je takoj stekla za njim, kar je bil zanjo še poseben napor, Kristina je pred kratkim namreč prestala operacijo srca, pri kateri so ji morali odstraniti desni atrij. Na srečo je bila v bližini policijska patrulja, ki je nato moškega obkolila.

Ko pridejo na prostost, večina tovrstnih storilcev svoja dejanja nadaljuje. 

ZAVRNIL KRIVDO

Kristina je povedala, da je moškega obkrožilo kar šest policistov. Takoj naj bi začel vpiti, da ni nič kriv, nato pa ga je policist vprašal, zakaj potem beži, če ni nič kriv. Takrat sta do njih prišli še Kristina in njena hčerka. Hčerka je še enkrat potrdila, da gre za moškega, ki jo je napadel pred zgradbo. Strpali so ga v policijski avtomobil in ga odpeljali na postajo. Kristino in hčerko pa je policist odpeljal domov. »Zahvalil se mi je,« je povedala Kristina, »saj moškega po njegovih besedah brez mene skoraj gotovo ne bi mogli ujeti. Bil je tudi presenečen, ko je izvedel, da sem tekla kljub operaciji. Jaz sem samo vesela, da je moški za zapahi.« Dodala je, da je že najela odvetnika, ki bo zastopal družino proti napadalcu. Moškega so sicer obtožili spolnega nadlegovanja in ga, če bo obsojen, čaka leto zapora. Seveda za zdaj ni znano, ali je prej že storil kako podobno dejanje; policija je sporočila, da ga doslej še niso obravnavali. Je pa Kristina na facebooku objavila svojo zgodbo in javilo se je več ljudi s podobnimi izkušnjami. Ni znano, ali gre tudi za istega storilca.

PEDOFILI IN ZDRAVLJENJE 

Zdravljenje sicer obstaja, vendar pedofili nikoli niso povsem ozdravljeni – so kvečjemu »zazdravljeni«, tako kot na primer alkoholiki, narkomani. Njihova zazdravljenost se kaže v abstinenci, zato danes velja, da so uspehi večji, če poskušajo pri bolnem razviti zadostni samonadzor, kot pa da bi spreminjali njegovo spolno usmerjenost.

REHABILITACIJA

V hrvaškem registru obsojenih pedofilov je bilo lani vpisanih 1291 pedofilov, med njimi je vsaj 14 žensk. Strokovnjaki za pravice otrok sicer opozarjajo, da je seznam nezadosten, saj se zelo malo dela na rehabilitaciji tovrstnih oseb. Zaradi pedofilije gredo v zapor, ko pa se vrnejo na prostost, nadaljujejo s svojim početjem. Strokovnjaki imajo pedofilijo za obliko psihične bolezni, za motnjo, ki je najpogosteje posledica hude travme iz otroštva. Gre torej za motnjo, in ne prostovoljno izbiro. In dejstvo je, da osebe s takšno motnjo zapor pač ne bo streznil, potrebna so drugačna zdravljenja.