Slovenija

Sarin boj s tumorjem v glavi

Tilen Pajek
2. 2. 2016, 06.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Izpoved, ki jo je Sara predstavila javnosti, je ganila mnoge. Petindvajsetletna Koprčanka je začela boj s tumorjem v glavi. Za zahtevno operacijo zbira prepotrebni denar, prošnji so prisluhnili tudi nekateri njeni prijatelji.

Svet24
Sprva je mislila, da gre za kronično utrujenost, a se je morala hitro sprijazniti, da ima benigni tumor v glavi pri pinealni žlezi.

Vedno nasmejana in družabna Sara Mavri iz Kopra se mora že pri svojih 25 letih soočiti z močjo bolezni. Septembra 2014 je začela opažati osebne spremembe in težave pri počutju. Vrtoglavica, močni in čudni glavoboli, motnje ravnotežja, včasih bruhanje in pogoste tesnobe so znaki, ki so ji življenje obrnili na glavo.

Svoj prispevek lahko nakažete na: Sara Mavri Ulica generala Levičnika 32h 6000 Koper TRR (odprt pri NLB): SI56-0223-6145-3355-121 

ŽIVLJENJE SE JI JE PRAKTIČNO USTAVILO

Sprva je mislila, da gre za kronično utrujenost, a se je morala hitro sprijazniti, da ima benigni tumor v glavi pri pinealni žlezi. »Zdaj je res katastrofa. Ne morem delati ali se učiti, že dobrega pol leta doma vegetiram, nič drugega. Za en dan ali dva nazaj se ne spomnim ničesar. Moja težava se nahaja globoko, čisto v središču glave. Tam so vse vitalne žile, poseg pa je posledično zelo zahteven in rizičen,« nam svoje tegobe zaupa Sara.

Sprva je obiskala vse slovenske nevrokirurge in se na koncu odločila za tujino: »V Nemčiji ponujajo manj invaziven poseg, ki ga opravljajo z endoskopskimi pripomočki. Gre za večjo verjetnost uspeha oziroma manjšo možnost, da bi mi med posegom karkoli poškodovali.« Pravi, da so v Sloveniji mnenja različna, največkrat pa omenjajo možnost, da se zaradi zahtevnosti posega lahko zgodi najhujše – smrt.

Svet24
Prijatelj Dejan si želi, da bi lahko s Saro spet verjela v sončne dni.

OPERACIJA JE NEIZOGIBNA

Sicer je prestrašena, a se ni predala in je rešitev poiskala med endoskopskimi posegi: »Vendar je to samoplačniško. Glava je ena in mislim, da si vsak človek želi biti zdrav. Odločila sem se za klic na pomoč in to, da svojo zgodbo predstavim javnosti.« Za operacijo, ki jo bo po vsej sreči opravila marca ali aprila, bo morala odšteti vrtoglavih 20 tisoč evrov, hospitalizacija naj bi trajala deset dni.

»Prej bom zbrala denar, prej si bom zagotovila termin. Sicer se zna vse zavleči v poletje. Želim si, da se konča ta osebna kalvarija,« upajoč poudari neutrudna borka. Operacija je praktično neizogibna, saj sicer ne bo normalno zaživela: »Če posega ne opravim, bo ta stvar rasla vse bolj in bo začela pritiskati na strukture znotraj glave. Tvorba znotraj omejuje pretok kisika in likvorja v možgane. Brez operacije lahko pride do večkratnega izgubljanja zavesti, zaradi česar lahko umreš.«

PRIJATELJ JO OPIŠE KOT SONČEK

Sara je bila pred veliko preizkušnjo čisto običajna študentka. Opravljala je različna dela, rada se je družila s prijatelji. »Oh, ta sonček! Tako lahko Saro opišem v eni besedi. Tista, ki ti v deževnem vremenu vedno pokaže sonce. Tista, ki verjame v ljudi in vrednote. Tista, ki verjame v življenje! V sebi nosi nalezljivo pozitivno energijo, na sebi pa topel in iskren nasmešek. Nasmešek, poln življenja!« svojo prijateljico za naš časopis opiše Dejan Pišot.

Skupaj sta preživela in doživela veliko. Za vse bralce Sveta24 pa ima poseben apel: »Sedaj moja Sara potrebuje vašo pomoč, da bo lahko spet verjela v sončne dni njene prihodnosti! Sam si trenutno najbolj, iz srca želim, da bi v njenih očeh ponovno zažarel žarek, ki me je spravljal v dobro voljo, skozi vse življenje!« Pri študiju ekonomije ji manjkata še dva izpita do diplome, vendar kot pravi, ji glava ne funkcionira. Pomagajmo ji, da bo v svojem še mladem življenju zasluženo zaživela in vsem nam podarila še veliko nasmehov!