Slovenija

Cenzura v gimnaziji

Žiga Kariž
30. 1. 2016, 16.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vodstvo prve gimnazije iz Maribora je z odra umaknilo predstavo dijakov, ker ni bilo zadovoljno s kritiko na lasten račun.

facebook
Predstava Generacije

Na Prvi gimnaziji v Mariboru so 15. januarja v okviru gledališke šole Prvi oder premierno uprizorili predstavo Generacije. Kot so v opisu predstave zapisali njeni avtorji, v avtorskem projektu najstniki nagovorijo starše, profesorje, babice in dedke, oblast ter druge, ki jim v vsakdanjem življenju ne zmorejo, ne želijo ali ne upajo razkriti svojih misli. V lastnem očiščenju spregovorijo o vsem, tudi o temah, ki bi jih bilo modro zamolčati. Da bi bilo bolje, če bi bili tiho, očitno meni tudi vodstvo šole, ki je predstavo po premieri in dveh ponovitvah umaknilo.

Predstava namreč temelji na resničnih izjavah dijakov. In vodstvo šole je zbodlo dejstvo, da so se na premieri v enem izmed prizorov pojavile tudi kritike na račun profesorjev. Igralci v predstavi, dijaki prve gimnazije, so pri tem uporabili resnična imena in priimke. Režiser predstave, diplomant AGRFT Tin Grabnar, je dejal, da si ni predstavljal, da bo zaradi enega prizora nastalo toliko težav. Sicer priznava, da je bila uporaba resničnih priimkov v predstavi korak predaleč. Kot je še dejal, so želeli le spodbuditi dialog, predvsem o temah, ki se jih drugače nihče ne upa odpreti. Ko je po premieri predstave, ki si jo je ogledalo samo pet profesorjev, prišlo do negativnih kritik znotraj šole, so imena in priimke iz besedila odstranili, a se je vodstvo šole kljub temu odločilo predstavo ukiniti. Ravnatelj šole svojo odločitev utemeljuje z razlago, da naj bi šlo v predstavi za sovražni govor. Kot pravi, sicer ceni vloženi trud otrok, vendar hkrati meni, da bi tisto, kar so želeli sporočiti, lahko povedali tudi drugače.

Na udaru se je znašla tudi vodja gledališke šole Tjaša Klanjšček Bohinec, sicer učiteljica telovadbe in podravnateljica. Nanjo so bili celo naslovljeni pozivi, naj se umakne kot vodja gledališke šole, toda ravnatelj prve gimnazije Herman Pušnik pravi, da o zamenjavi ne razmišljajo, saj to ne bi bilo pedagoško, hkrati pa je pojasnil, da to ne bi pomenilo konca gledališke šole.  

Umik predstave je odmev doživel tudi zunaj šolskih zidov in nanj so se odzvali številni znani Mariborčani, ki so obsodili tovrstno cenzuro. Raper Marko Kocjan, znan pod vzdevkom Emkej, je na facebooku ustvarjalcem celo ponudil pomoč pri organizaciji, da bi predstavo lahko postavili na katerem od drugih prizorišč v Mariboru.