Slovenija

Ob 74. obletnici bojev v Dražgošah spominska slovesnost

T.C.
10. 1. 2016, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ob 74. obletnici dražgoške bitke bo danes opoldne v Dražgošah potekala osrednja spominska slovesnost, ki predstavlja vrhunec že 59. sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Organizacijski komite na letošnji prireditvi zaradi slabših vremenskih razmer pričakuje manj kot 3000 ljudi, zbrane pa bo nagovoril akademik in pisatelj Saša Vuga.

STA
Spomenik v Dražgošah.

Kljub napovedanih padavinam naj bi se veliko število udeležencev slovesnosti v Dražgoše, ki so simbol slovenskega upora proti okupatorju, tudi letos podalo peš. Različna planinska društva organizirajo osem pohodov. Udeleženci najdaljših - 37. spominskega pohoda Po poti Cankarjevega bataljona s Pasje ravni v Dražgoše in 17. rekreativnega pohoda Železniki-Ratitovec-Dražgoše - so se na pot odpravili že ponoči.

Arhiv Svet24
Predsednik države Borut Pahor.

Osrednja slovesnost v Dražgošah, ki jo bodo letos zaznamovali gostje s Severne Primorske, se bo začela ob 12. uri, vsako leto pa se je udeleži tudi vrsta vidnih politikov in tudi letos ne bo nič drugače. Predsednik republike Borut Pahor bo pred spomenik padlim v dražgoški bitki tudi položil venec.

S prireditvijo se spominjajo srčnosti in junaštva upornikov in velike tragedije Dražgošanov. Kot je prepričan predsednik organizacijskega komiteja prireditve Drago Štefe, poljanska vstaja in boji v Dražgošah predstavljajo prvi pomemben upor proti nacistom, ki so tisti čas zavojevali praktično že vso Evropo. Boji januarja 1942 so potekali v visokem snegu in pri minus 30 stopnjah Celzija ter so terjali življenja devetih partizanov in 41 Dražgošanov, nad katerimi so se po umiku partizanov znesli Nemci.

radio-kum.si
Dražgoše