Črna kronika

Franca je želel razkosati, a ni našel sekire

Robert Marin
10. 1. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem je bil včeraj za Marjana Pučka, obtoženega poskusa uboja Franca G. lansko jesen, izpeljan predobravnavni narok. Obdolženi krivde ne priznava.

arhiv Svet24
Poskus uboja sostanovalca na invalidskem vozičku naj bi Pučko zagrešil 26. oktobra lani v posebnem socialnovarstvenem zavodu Prizma Ponikve v občini Videm - Dobrepolje.

arhiv Svet24
V ozadju težkih besed naj ne bi bilo nič takšnega, spor naj bi bil posledica njunega vsakodnevnega skupnega bivanja.

Na 57-letnega Marjana Pučka letijo očitki, da se je 26. oktobra lani v posebnem socialnovarstvenem zavodu Prizma Ponikve v občini Videm - Dobrepolje, kjer je med drugim organizirano tudi institucionalno socialno varstvo odraslih oseb z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju, zapletel v spor s sostanovalcem, 69-letnim Francem G. na invalidskem vozičku ...

Verbalni obračun, med katerim naj bi Pučko sostanovalcu grozil, da ga bo razkosal s sekiro, se je hitro sprevrgel v fizičnega. Pučko je v ihti hitel po sekiro, a je naposled našel vile in z njimi Franca zabodel v hrbet. Da je ostalo le pri poskusu kaznivega dejanja uboja, se gre zahvaliti zaposlenim, ki so posegli v spor. V ozadju sicer naj ne bi bilo nič takšnega, težke besede naj bi bile posledica njunega vsakodnevnega skupnega bivanja.

Obtožnica se mu »zdi malo zmešana«

Ko je ljubljanska okrožna sodnica Jasmina Javornik obdolženca vprašala, ali razume obtožnico, ji je odvrnil, da ne najbolje, da je »malo zmešana«. Po naših informacijah je tožilka Petra Vugrinec Pučku v primeru priznanja ponujala pet let zapora, on pa se je bil pripravljen usesti za pol manj, tako da skupnega jezika obramba in tožilstvo nista našla. Glavna obravnava z uradno predstavitvijo obtožnice in zagovorom obdolženca se bo začela 26. januarja. Vpleteni so včeraj opravili vse formalnosti pred začetkom sojenja. Kot je bilo slišati, bodo neposredno zaslišani oškodovanec, šest prič ter sodna izvedenca Gorazd Mrevlje in Tomaž Zupanc. Mrevlje bo spregovoril o psihofizičnem stanju obdolženca v času, ko naj bi storil kaznivo dejanje, Zupanc pa o poškodbah oškodovanca.

Google Street View
Kraj zločina

Obramba si želi novega izvedenca psihiatrične stroke

Pučkov odvetnik Iztok Dolinšek je sicer predlagal postavitev drugega sodnega izvedenca psihiatrične stroke, ker da Mrevljetovo mnenje ni popolno, čemur je tožilka Vugrinčeva nasprotovala. Po njenih besedah dokazni predlog obrambe ni dovolj obrazložen, zgolj nestrinjanje z že izdelanim mnenjem ni razlog za postavitev novega izvedenca. Zadnjo besedo o tem bo kot vedno imelo sodišče. Po naših informacijah je bil Pučko v kritičnem času povsem prišteven. Grozi mu od pet do petnajst let zapora.