Slovenija

Makovec Brenčičeva bo spoštovala odločitev pristojnih glede dodatka za stalno pripravljenost

STA
7. 1. 2016, 12.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je danes pred sejo vlade v izjavi novinarjem ponovila, da bo spoštovala odločitev pristojnih organov glede izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost, ki ga je kot zaposlena na fakulteti prejemala tudi sama. Iz koalicijskih strank sicer zahtev po odstopih ministrov za zdaj ni.

Arhiv Svet24
Maja Makovec Brenčič

Inšpektorat za javni sektor je namreč v inšpekcijskem nadzoru, ki ga je izvedel na pobudo ministrstva za izobraževanje sredi preteklega leta, ugotovil, da je devet od 11 fakultet, na katerih je bil izvedel nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost. Na ta način so fakultete v letih od 2012 do 2014 izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka, največ med njimi ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil zdajšnji finančni minister Dušan Mramor, in sicer 436.769 evrov.

Tudi Mramor je v minulih dneh že pojasnjeval, da je prepričan, da je bila takratna "rešitev pravno ustrezna, ravnal pa bo skladno z odločitvami, ki izhajajo iz postopkov in odločitev pristojnih organov".

In podobno je danes pojasnjevala ministrica Makovec Brenčičeva, ki je delala na isti fakulteti. O tem, da bo spoštovala odločitev pristojnih organov, ni dvoma, je napovedala, hkrati pa dodala, da je fakulteta delovala v skladu s pravilnikom, ki ga je sprejela, in na ta način so bili udeleženi tudi drugi sodelavci oziroma vsi, ki so bili del upoštevanja tega pravilnika.

"ŠLO JE ZA DEJANSKO PRIPRAVLJENOST"

"Šlo je za dejansko pripravljenost, ker veste, da smo kot fakulteta delovali zelo mednarodno, odprto in povezano. Časovnice med kontinenti so zelo različne, tako da smo bili kot profesorji velikokrat zelo odzivni. Vsi smo se trudili, da smo odzivni," je povedala novinarjem. Na vprašanje, kolikokrat je bila dejansko vpoklicana, pa je odgovorila, da je "bil vsak dan zelo obsežen deloven dan, pa tudi seveda z vidika odgovornosti, ki sem jih prevzela, še posebej na področju internacionalizacije, zagotavljanja kakovosti in akreditacijskih postopkov - to so aktivnosti, ki ob osnovnem delu zahtevajo še veliko časa in napora ter sodelovanja z vsemi sodelavci".

Glede višine denarja, ki ga bo morala vrniti, pa je dejala, da še pričakujejo "podatke s same institucije, ker mora ta zagotoviti opredelitev do tega in ovrednotenje v skladu s podanimi viri".

Vodja poslanske skupine koalicijske SD Matjaž Han je danes po koalicijskem usklajevanju pred sejo vlade dejal, da je nepravilnosti, če so bile, treba popraviti. "Če je bil denar izplačan nepravilno, ga morajo deležniki vrniti," je bil jasen, ob tem pa izrazil prepričanje, da se s temi dodatki nekaterim, predvsem tehničnim službam, popravlja plače zaradi plačnih anomalij.

Na vprašanje o morebitnem odstopu ministrov pa je dejal, da morata s tem živeti sama.

CERAR BO ČAKAL

Primer nezakonitega izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost je ob robu posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju ta teden komentiral tudi premier Miro Cerar. Na vprašanje, ali bi morala Mramor in Makovec Brenčičeva prevzeti odgovornost, je odgovoril, da je treba počakati, da se izkažejo vsa pomembna dejstva in da se vidi, ali je bilo kaj nezakonitega. "Če je bilo kaj narobe, bo treba zagotovo sprejeti neke ukrepe," je dejal. Dejal je še, da kolikor ve, sam tovrstnih dodatkov v času svoje akademske kariere ni prejemal.

Cerar je sicer napovedal, da bo v začetku leta vlada pregledala opravljanje svojih dolžnosti, kar naj bi pokazalo tudi, ali obstaja potreba po kakršnikoli rekonstrukciji ali menjavi. Po poročanju medijev morajo ministri Cerarju do konca tedna posredovati pregled dosedanjega dela.

Han je sicer danes dejal, da je treba še počakati in videti, kaj se bo zgodilo. "Ta trenutek nimam v mislih kakšnega ministra, da bi moral iti. Seveda pa je Miro Cerar tisti, ki odloča, katerega ministra želi imeti zraven sebe oziroma kateri bo moral iti. Eden od naših je že moral iti," je spomnil na primer Janka Vebra.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer pa je dejala, da se danes o tem niso pogovarjali. "Ostajamo pri informaciji, ki jo je podal predsednik vlade, da bodo ministri pripravili in predstavili omenjena poročila in prioritetne načrte za leto 2016 in do konca mandata. Na podlagi tega bo Cerar sprejel tudi oceno," je pojasnila in poudarila, da je rekonstrukcija vlade v popolni odgovornosti in pristojnosti predsednika vlade, "in jaz mu osebno zaupam, da se bo odgovorno in ustrezno tudi odločil".