Slovenija

Proslava ob dnevu samostojnosti: "Otresti se moramo hlapčevskega in kalimerovskega mišljenja"

STA
23. 12. 2015, 21.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mi smo odgovorni za to državo in nihče drug, je na nocojšnji državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril slavnostni govornik, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič. Po njegovih besedah seveda to ne pomeni, da smo odgovorni vsi v pomenu, da ni nihče odgovoren.

STA
Miroslav Mozetič

"Ne, pristojnosti in odgovornosti so jasne. Imamo državni zbor, ki sprejema zakone, imamo vlado, ki mora vladati in imamo sodstvo, ki mora soditi. In smo državljani, ki gremo ali ne gremo na volitve," je dejal. Ob 25. obletnici plebiscita je po njegovih besedah prav, da se vsaj vprašamo, ali smo uspeli ustvariti takšno državo, kot smo si jo zamislili.

"Če želimo pošteno oceniti prehojeno pot, se ne smemo vprašati: kaj je šlo narobe, kaj je iz obljub in pričakovanj nastalo, temveč, kaj sem jaz, kaj smo mi storili narobe, in ali smo storili vse, kar bi morali. Otresti se moramo hlapčevskega in kalimerovskega mišljenja in ne iščimo krivcev izven sebe, ne iščimo zunanjih sovražnikov," je opozoril Mozetič.

Ustanovitev samostojne države naj bi bila po njegovih besedah v prvi vrsti tudi prelom s starim komunističnim totalitarnim sistemom in vzpostavitev novega na človekovem dostojanstvu temelječega vrednostnega sistema: "Jasno je bilo, da to ne bo šlo čez noč, in z deklaracijami, temveč da je to proces, tranzicija - prehod."

Mozetič je spomnil, da je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope že leta 1996 v resoluciji Ukrepi za razgradnjo dediščine komunističnih totalitarnih sistemov opozorila na posledice neuspešne tranzicije, kot so oblast oligarhije, korupcija, organiziran kriminal ter v najslabšem primeru žametna obnovitev totalitarnega režima ali celo nasilna odstranitev mlade demokracije.

"Težko je in vse težje ne pritrditi tistim, ki pravijo, da se kažejo v večji ali manjši meri vse naštete posledice," je opozoril. Po njegovih besedah pa "naš odgovor na to ne sme biti razočaranje nad državo ali v misli, da bi bilo bolje, da je ne bi ustanovili, ker da je ne znamo upravljati, ker ne vemo, kaj z njo."

Mozetič je izrazil prepričanje, da bomo iz Slovenije naredili uspešno državo, le če bomo dosledno uresničili, uveljavili in spoštovali vrednostne temelje in načela, katerim smo se zavezali na plebiscitu. "Druge poti ni! Ali jih bomo uresničili, je odvisno samo od nas," je še poudaril.

NA PROSLAVI TUDI PAHOR IN CERAR

Nocojšnje državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu se udeležujejo tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, nekateri poslanci, državni svetniki, ministri, predstavniki sodstva in predstavniki verskih skupnosti.

Proslavo bogati pester kulturni in umetniški program z naslovom Svitanje, ki ponuja mladinsko poezijo, slogovno zelo različne glasbene žanre in plesne točke. Scenska postavitev je delo režiserja in scenografa Rocca. Za neposreden televizijski in radijski prenos je poskrbela Radiotelevizija Slovenija na svojih prvih programih.

Na plebiscitu o samostojnosti 23. decembra 1990 je sicer glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za samostojno Slovenijo izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Danes mineva tudi 24 let od dneva, ko je skupščina razglasila slovensko ustavo, ki pa je prinesla osamosvojitev države tudi v pravnem pomenu.