Slovenija

V Trebnjem shod za Trimo in njegove delavce

sta
11. 12. 2015, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Demokratična stranka dela (DSD) je ob vse pogostejšem omenjanju skorajšnjega zaključka prodaje Trima pred Trimovo tovarno v Trebnjem pripravila podporni shod za ohranitev družbe in tamkajšnjih delovnih mest. Nekaj več kot 20 udeležencev, ki nasprotujejo Trimovi prodaji, je protestiralo, ker delavci ne vedo, kaj morebitni kupec namerava s podjetjem.

STA

Podpredsednik DSD Gregor Kaplan je za STA pojasnil, da so se danes zbrali, ker nasprotujejo prodaji Trima, ker ga banke lastnice prodajajo pod ceno, ker ga prodajajo ob koncu poslovnega leta, ker je Trimo okreval in bo letos posloval s 3,5 ali 4,5 milijona evrov čistega dobička in ker redno odplačuje svoje dolgove ter visoke obresti.

Prodaji nasprotujejo tudi, ker naj bi Trimo nameravali prodati konkurentu, ki ga zanimajo le patenti in ne zaposleni, ali pa finančnemu skladu, ki ga ne zanimajo delavci, temveč le, kako bi čim prej povrnil vloženi denar.

V postopku prodaje, ki ga vodijo bančni lastniki trebanjskega podjetja na čelu z NLB, naj bi sicer v igri za trebanjskega proizvajalca objektov in fasadnih rešitev na koncu ostala Trimov irski tekmec Kingspan in poljski sklad Innova. Po nekaterih informacijah naj bi se prodaja sklenila še letos.

Trima po Kaplanovem mnenju ne bi smeli prodati, ker neposredno hrani številne družine trebanjsko-mirnske doline, ker je družbeno odgovorno podjetje, ki pomaga športnim in drugim društvom, ker bi njegovo zaprtje močno okrepilo nezaposlenost v trebanjski občini in širše ter okrnilo kupno moč območja.

Kaplan je še izpostavil, da delavci niso seznanjeni s prodajo, da ne vedo, kdo jih kupuje in kaj namerava z njimi ter da s prodajo družbe niso soglašali.

Trimov sindikalist Peter Štrekelj je sicer v torek sklical novinarsko konferenco, na kateri je opozoril, da delavci Trima med drugim zahtevajo, da sedež Trima ostane v Trebnjem in da se njegovo poslovanje ohrani v zdajšnjem obsegu. Menijo tudi, je dejal, da Trima, ki si letos obeta približno tri milijone evrov dobička, ni potrebno prodajati in da lahko dolgove v nekaj letih poplača sam.

Predstavnik Trimove sekcije pri Vseslovenskem združenju malih delničarjev Stanislav Žnidaršič pa je v imenu skoraj 300 Trimovih malih delničarjev v četrtek konzorcij bank za prodajo Trima, Slovenski državni holding in najvišje državne predstavnike pozval da naj, če ne drugače, vsaj začasno zadržijo po njegovem mnenju neodgovorno prodajo družbe, ki zaposluje približno 350 ljudi.

Hkrati je izrazil razočaranje, da banke tako pomembno podjetje prodajajo ravno v času, ko se to uspešno razdolžuje in ko vnovič uspešno posluje. Opozoril je tudi, da Trima ne bi smeli prodajati pod ceno, ker naj bi bilo 43 milijonov evrov, ki jih navajajo mediji, za skoraj četrtino manj od njegove prave vrednosti.

Da ne bi prišlo do nepopravljivih posledic, Žnidaršič še predlaga, da naj Trimo, če ga že morajo prodati, prodajo takrat, ko bo to za vse ugodno, hkrati pa naj ga prodajo odgovornim kupcem, ki bodo želeli družbo ohraniti in razvijati.

S svojo izjavo se je danes oglasilo tudi Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega, ki meni, da podjetje prodajajo v najslabšem možnem času, ko si je Trimo opomogel in ko njegovo poslovanje obeta boljšo prihodnost.

Banke ga prodajajo v času njegove nižje vrednosti, še posebej pa prodaja ni logična v času, ko uprava pod vodstvom Igorja Kržana dosega odlične rezultate, so še opozorili.