Slovenija

Nošenje uniforme na shodu pomeni nespoštovanje zakonodaje in zlorabo sindikalnega boja

STA
10. 12. 2015, 16.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Policisti smejo nositi uniformo na delu, na poti na delo oziroma z dela in na svečanih dogodkih, ki so povezani z delom ali promocijo policije, pojasnjujejo na policiji. Zato bodo vodstvo policijskih sindikatov ponovno opozorili, da gre pri nošenju uniforme na današnjem protestnem shodu za nespoštovanje zakonodaje in zlorabo sindikalnega boja.

Arhiv Svet24

Pred vladnim poslopjem se je namreč danes zbrala množica uniformiranih policistov, ki so s protestnim shodom v organizaciji policijskih sindikatov (PSS, SPS) javnosti in vladi želeli pokazati, da so enotni in odločeni vztrajati pri uveljavitvi zapisanih zavez.

A policijsko uniformo in dopolnilne dele uniforme lahko policisti nosijo le v skladu z njihovim namenom, kar določa pravilnik o policijski uniformi in nadomestilih, so za STA pojasnili na policiji. Omenjeni pravilnik še določa, da smejo policisti nositi uniformo samo na poti na delo oziroma z dela in na svečanih dogodkih, ki so povezani z delom ali promocijo policije, pri tem pa morajo spoštovati predpise in interne akte, ki urejajo nošenje uniforme. Nespoštovanje teh določil sicer ni sankcionirano, so dodali.

Po določilih zakona o nalogah in pooblastilih policije lahko drugi uslužbenci policije zaradi opravljanja narave svojega dela nosijo uniformo v skladu s predpisom, ki ga izda minister. Delovna mesta drugih uslužbencev policije, ki pri svojem delu nosijo uniformo, so določena v aktu o organizaciji in sistemizaciji, so še navedli.

Zakon določa, da lahko upokojeni policisti in neuniformirani policisti nosijo slovesno uniformo na državnih prireditvah, srečanjih poklicnih, strokovnih in veteranskih združenj ter na pogrebih aktivnih in upokojenih policistov.

Vodstvo policije je sicer zaposlene tudi že pred shodom opozorilo na zakonsko dovoljeno nošenje policijske uniforme.