Slovenija

Podeželje bo brez pošt

Polona Krušec
2. 12. 2015, 18.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sistem zagotavljanja poštnih storitev se po manjših krajih spreminja. Najbolj so zaradi tega razburjeni v Prvačini. Tudi v treh krajevnih skupnostih občine Tolmin niso zadovoljni.

STA
Pošte se selijo iz podeželja.

Sistem zagotavljanja poštnih storitev se po manjših krajih spreminja. Najbolj so zaradi tega razburjeni v Prvačini. Tudi v treh krajevnih skupnostih občine Tolmin niso zadovoljni.

P.K.
Darko Rosa pravi, da zaradi novosti ne bo velikih sprememb.

Pošta Slovenije po nekaterih krajih, kjer dosegajo manjše realizacije dela, spreminja način zagotavljanja svojih storitev, saj zasledujejo nižje stroške poslovanja. Zaposlene s pošt v krajih, kjer se bodo zgodile spremembe, bodo premestili, poštne storitve pa bodo v teh krajih pogodbeno prevzeli novi partnerji, ki bodo storitve ponujali v manjšem obsegu.

Kje bodo spremembe                                 

Na udaru je predvsem podeželje, saj se »prave« pošte umikajo v večja naselja. Za zdaj namerava Pošta Slovenije na območju severne Primorske pošte v obliki kot do zdaj »odpraviti« v Spodnji Idriji, Volčji Dragi, Desklah, Podnanosu in Črnem Vrhu.

KS Prvačina
Pošta v Prvačini je zaprla svoja vrata.

Od včeraj dalje je v Prvačini že pogodbena pošta. Zakaj to krajane tako jezi, razlaga domačin Branko Gregorič. »Pred šestnajstimi leti, ko smo tu dobili pošto, smo se morali izreči, ali želimo imeti pošto ali banko, obojega ne,« pove, kako so jih postavili pred izbiro. Odločili so se za pošto in zdaj izgubljajo še to.« Doda, da se je nekaj poštnih storitev selilo v market, a tam, ker je vse tako tesno, ni nobene zasebnosti.

Nejevoljni tudi v Posočju

Tudi na Tolminskem je bilo zaradi sprememb nekaj nejevolje, pove direktor tamkajšnje občinske uprave, Davorin Simčič.  »Nekaj odročnejših krajev je ali bo pošte izgubilo,« pojasni. Krajevna skupnost Grahovo ob Bači bo imela nižjo raven storitev, imenovano pismonoška pošta – poštar bi samo krožil po terenu. V še eni tolminski krajevni skupnosti, KS Podbrdo, imajo po novem pošto v domu upokojencev. V Slapu ob Idrijci so se sicer domačini s spremembo strinjali in so jim nekatere poštne storitve na voljo v tamkajšnji trgovini.

STA
Pogodbeniki bodo ponujali okrnjene storitve.

Darko Rosa, Podnanoščan, tudi podpredsednik tamkajšnje KS, pravi, da se za ljudi s spremembo sistema v tem kraju ne spreminja veliko. Pismonoša bo, sicer verjetno iz Vipave, normalno prinašal pošto, poštne storitve pa bodo še vedno na voljo kot do zdaj. Kdo bo pogodbeni partner, ki bo to v kraju izvajal, še ni jasno. Ve pa se, da lahko vzporedno s poštnimi storitvami pogodbenik opravlja še druge dejavnosti, razen točenja pijač.