Črna kronika

Bratu z nožem stregel po življenju

Robert Marin
2. 12. 2015, 17.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dejan Žnidaršič Nenadovič, obtožen poskusa uboja svojega brata Marka, krivde po obtožbi ne priznava. Obtoženi napada ne zanika, a poudarja, da brata ni imel namena ubiti.

Profimedia
Do napada so pripeljale nenormalne razmere večnega najedanja v kombinaciji z alkoholom in zdravili.

Napad se je zgodil 2. avgusta okrog 23.30 ure v Ljubljani, kjer obdolženi živi z mamo in bratom, do njega pa so po besedah zagovornika Edvarda Bavcona pripeljale »nenormalne razmere večnega provociranja v kombinaciji z alkoholom in zdravili«.

Za 42-letnika je bil včeraj pred ljubljanskim okrožnim sodiščem izpeljan predobravnavni narok, na katerem pa krivde kot rečeno ni priznal, tako da bo svojo nedolžnost dokazoval med sojenjem. Glavna obravnava z branjem obtožnice in zagovorom obtoženca se bo začela 11. decembra. Za poskus uboja je sicer predvidena kazen od 5 do 15 let zapora.

Spomni se prerivanja, ne pa tudi davljenja

Obdolženi Dejan Žnidaršič Nenadovič se je v preiskavi zagovarjal, da je pred dogodkom spil pet piv, čeprav ve, da zaradi zdravil ne bi smel toliko piti, v sobi pa ravno zagnal računalnik, da bi pogledal film, ko se je na vratih pojavil brat Marko in zavpil, naj stiša zvok. Po Dejanovih besedah se je Marko zagnal vanj, čeprav se mu je večkrat opravičil, zato je zgrabil nož. Spomni se prerivanja, ne pa tudi davljenja, ki ga omenja tožilstvo v obtožbi. Brata je naposled ločila mama.

Ranil ga je v trebuh, prsni koš in stegno

Oškodovanec Marko Žnidaršič je v preiskavi povedal malo drugačno zgodbo. Po njegovih besedah je brat Dejan po začetku recesije, ko je propadlo njegovo podjetje, začel piti in bil večkrat agresiven. Z nožem ga je enkrat pred tem že napadel, »bolj odrinil kot napadel«, a ga ni prijavil policiji, ker je obljubil, da se bo odselil. Kritičnega večera pa je prišel v njegovo sobo in ga prosil, naj stiša zvok, ob tem pa ga fotografiral s telefonom, ker se mu je zdel čuden, pijan. Obdolženi ga je s kletvicam pošiljal stran, nato pa znorel in ga z nožem zabodel v trebuh, prsni koš in stegno.

Na sojenje bo čakal v hišnem priporu

V zadevi sta bila že angažirana dva sodna izvedenca. Psihiater Dragan Terzič je na primer ugotovil, da je obdolženi kaznivo dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi vpliva alkohola in učinkov interferona ter psihičnih težav, svoje mnenje pa bo kajpak predstavil tudi na sodišču. Bo pa Žnidaršič Nenadovič do naslednje obravnave namesto v priporu počakal v hišnem priporu, in sicer v drugem delu stanovanja svoje mame, kot je to predlagal njegov zagovornik Bavcon. Kot je bilo slišati na včerajšnji obravnavi, obdolženi v preteklosti še ni bil kaznovan, pa tudi izvedenci so ocenili, da ne obstaja nevarnost, da bi kaznivo dejanje ponovil.