Slovenija

Krajani Tupalič se pritožujejo, da je kakovost pitne vode postala slabša

P.Š.
9. 9. 2015, 18.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čeprav je občina Preddvor rešila težave krajanov, ki so se pritoževali nad slabim pritiskom vode, se nezadovoljstvo nadaljuje. Tupaličani namreč trdijo, da je kakovost pitne vode vse slabša, zato so na občino poslali pismo.

Krajani Tupalič so se več let pritoževali nad slabim pritiskom vode, predvsem v višjih nadstropjih. Občina Preddvor je letos pristopila k reševanju tega problema. Krajani so bili o menjavi vodovodne cevi in reševanja problema nizkega pritiska v višjih predelih hiš seznanjeni na zboru krajanov na Bregu februarja letos. Takrat sta bili izpostavljeni dve rešitvi, hidroforji ali priklop na vodovod na Bregu. Po izvedeni rešitvi pa so prebivalci Tupalič še vedno nezadovoljni.

38 krajanov Tupalič se je podpisalo pod pismo občini.

SLABŠA KAKOVOST VODE

Krajani Tupalič se zdaj pritožujejo, da je kakovost pitne vode postala slabša. Osemintrideset se jih je podpisalo pod pismo, ki so ga poslali na občino in v katerem zahtevajo rešitve. Želijo ponovno vzpostavitev pitne vode iz zajetja Čemšenik, saj naj bi vzpostavitev novega vodovodnega omrežja iz novega vira med drugim povzročila neustrezno temperaturo pitne vode. Prav tako so opozorili, da jih nihče ni obvestil ali sklical zbora občanov glede zamenjave izvira pitne vode.

Arhiv Svet24

Župan Občine Preddvor Miran Zadnikar je zaprosil zdravstveno inšpekcijo, da preveri vse analize.

ŽUPAN ZADNIKAR ANONIMNO PISMO VZEL RESNO

Župan Občine Preddvor Miran Zadnikar nam je zagotovil, da se je takoj povezal z Vodovodno zadrugo Preddvor in obvestil pristojni zdravstveni inšpektorat, ki je izredni inšpekcijski pregled opravil tudi na podlagi anonimne prijave, poslane na zdravstveno inšpekcijo konec avgusta. »To anonimno pismo sem vzel zelo resno. Vodovodno zadrugo Preddvor, ki je upravljavec tega območja, sem prosil, da vzame vsaj tri vzorce vode. En vzorec je bil pridobljen na Bregu, dva pa v Tupaličah. Čeprav so bili vsi v mejah, sem zaprosil zdravstveno inšpekcijo, da preveri vse analize. Inšpektor je tudi na podlagi uradnega vzorca ocenil, da je sistem kvalitetno izveden, voda pa v mejah, tako kot v vseh naseljih občine,« pravi Zadnikar.

ZDRAVSTVENI INŠPEKTOR NEPRAVILNOSTI NI ODKRIL

Zaradi odsotnosti predsednika Vodovodne zadruge Preddvor je bil pregled opravljen le v zvezi z izvedbo novega cevovoda, ki ga je investirala Občina Preddvor. Glede upravljanja vodovoda in izvajanja notranjega nadzora pa je bil opravljen naknadni pregled. Pri predaji novega dela cevovoda v uporabo zdravstveni inšpektor pri pregledu ni ugotovil nepravilnosti. Tudi državni monitoring v letih 2014 in 2015 je pokazal skladnost pitne vode na tem vodovodnem sistemu. Ugotovili niso nobenih nedovoljenih odstopanj pri temperaturi in analizi pitne vode ter izvajanju drugih ukrepov v sklopu notranjega nadzora v Vodovodni zadrugi Preddvor.