Črna kronika

Starša otroka z levkemijo sta zavrnila zdravljenje s kemoterapijo, končalo se je tragično

STA/G.G.
9. 9. 2015, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaško tožilstvo je sprožilo preiskavo v primeru smrti devetletnega fanta, ki je umrl za levkemijo, potem ko sta njegova starša zavrnila zdravljenje s kemoterapijo in sta se odločila za alternativno zdravljenje. Primer je pretresel Hrvaško in odprl številna vprašanja o delovanju institucij, ki skrbijo za zdravje otrok.

Thinkstock

Županijsko državno tožilstvo na Reki je sprožilo preiskavo na podlagi policijske kazenske ovadbe glede smrti otroka, je danes potrdila namestnica županijske državne tožilke in tiskovna predstavnica reškega tožilstva Tea Radovani.

Dodala je, da so vsi postopki tajni skladno z zakonom o sodiščih za mlade, zato ni mogla povedati več informacij o tragičnem primeru. Nesrečni fant je umrl le mesec dni potem, ko so zdravniki na Reki ugotovili, da ima agresivni ne-hodgkinov limfom in so predlagali kemoterapijo.

Oče umrlega otroka je za hrvaške medije povedal, da je zavrnil predlog zdravnikov, ker je ocenil, da je kemoterapija preveč agresivna za devetletnika. Omenil je primer svoje matere, ki naj bi po njegovih navedbah umrla zaradi pešanja organizma po kemoterapijah med zdravljenjem pljučnega raka. "Želel sem preizkusiti alternativne načine zdravljenja, da ne bi tudi mojega sina ubila kemoterapija," je dejal oče. Z materjo devetletnika, s katero imata še enega otroka, sta živela ločeno.

Reška bolnišnica je takoj po zavrnitvi zdravljenja o vsem obvestila pristojne inštitucije. Center za socialno delo je sredi avgusta kazensko ovadil starša in sprožil postopek za odvzem starševskih pravic in začasno skrb otroka v državni ustanovi.

Starša sta tudi v Italiji zavrnila zdravljenje

Sodišče je preložilo narok o začasnem skrbništvu, ki je bil razpisan za 24. avgust, ker sta starša prinesla dokumentacijo, da bosta odpeljala otroka po drugo strokovno mnenje. Zdravniki v Avianu v Italiji so 1. septembra ugotovili, da je zdravstveno stanje fanta izjemno slabo, ker se je bolezen razvila v levkemijo. Starša sta tudi v Italiji zavrnila zdravljenje.

Zdravniki iz Aviana so obvestili reško bolnišnico, ki je znova sprožila postopek pri socialni službi zaradi nujnega prevzema skrbi nad otrokom. Starša naj ne bi socialnim delavcem in policiji želela prepustiti otroka, ker naj ne bi imeli ustreznega naloga. Policijo naj bi poklicali tudi sosedje, ki so slišali, kako otrok joče zaradi bolečin.

Starša naj bi se z bolnim otrokom nekaj ur po prihodu policije odpravila v počitniško hišo njunega prijatelja na območju Gorskega kotara, kjer naj bi nadaljevali z alternativnim zdravljenjem pri . Policija je naslednji dan odkrila, kam so odšli, a je bilo prepozno.

Zdravje fanta je hitro pešalo in zdravniki v reški bolnišnici so bili nemočni. Otrok umrl kmalu po prihodu v bolnišnico konec prejšnjega tedna. Pokopali so ga v torek.

Center za socialno delo je nato v torek zahteval, da bi staršem odvzeli drugega otroka.

Primer je sprožil vrsto vprašanj na Hrvaškem, predvsem glede odnosa staršev do zdravljenja otrok in dolžnosti družbe, da nujno zaščiti otroke pred podobnimi odločitvami staršev, kot je bilo v tem primeru.