Slovenija

Preden je odšel, zakuhal nov škandal

Žiga Kariž
26. 11. 2015, 06.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bivši direktor UKC Andrej Baričič je na koncu zakuhal še nepotreben škandal, saj je preklical veljavnost pravilnika, ki ureja kršitve pacientovih pravic. Predstavljamo rezime njegovih katastrofalnih dosežkov v času, ko je bil skoraj direktor naše največje zdravstvene ustanove.

sta
Andrej Baričič

Imenovanje

Andrej Baričič je 10. avgusta letos prevzel posle, ne da bi bil za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana izveden javni razpis. S strani sveta UKC in s podporo ministrice za zdravje je bil imenovan na položaj vršilca dolžnosti, potem ko je odstopil prejšnji v. d. direktorja Simon Vrhunec. Dan po tem, ko je prevzel v roke krmilo največje zdravstvene ustanove pri nas, ki jo v zadnjih letih pretresajo afera za afero, se je meni nič, tebi nič odpravil na dopust. No, pred tem je na tiskovni konferenci še poučil medije, da se o škandalih v UKC ne spodobi pisati, ker to vnaša nemir med zaposlene in paciente.

Zgodovina

Medtem ko je bil na dopustu, smo se počasi seznanjali z njegovo preteklo kariero: poleg tega, da je bil direktor Gea Collegea, ima v lasti več podjetij s sedežem v tujini. Kakšna je njihova dejavnost, ostaja skrivnost, dejstvo pa je, da je poslovno sodeloval tudi z Leonardom Peklarjem, ki ga organi pregona z mednarodno tiralico iščejo zaradi nezakonitega odtekanja denarja iz Telekoma in SCT.

Prijatelji

Ko se je vrnil z dopusta, je poskrbel, da je Simon Vrhunec, bivši direktor UKC, v kliničnem centru dobil novo zaposlitev. Da naj bi bila taka uslužnost do človeka, ki naj bi bil odgovoren za klavrno stanje v UKC, plod dobrega prijateljstva, je najprej poročal Portal plus, kot enega izmed dokazov pa navedel tudi dejstvo, da sta Baričič in Vrhunc soseda na Bledu.

Plesnivi paradižniki

Baričič je zaradi očitkov, da je prijateljsko zaposlil bivšega direktorja, preko PR-službe UKC v javnost poslal pismo, s katerim je z uporabo satire poskušal dokazati, da mu nepotizma res ne gre očitati. Tako je v šaljivem besedilu med drugim zapisal, da je na občinski parceli v bližini Vile Bled gojil paradižnike, a mu jih je uničila plesen, ter še: "Zanesljivo lahko namreč zapišemo, da ima v lasti 19 parov spodnjic. Od tega pa jih je že šest natrgal, ker se na delo v UKCL in domov vozi s kolesom. Dobro poučeni vedo tudi povedati, da najraje uporablja kar trislojni WC-papir iz Hoferja."

Vrag odnesel šalo

Šaljivi zapis pri javnosti ni naletel na ravno dober odziv, Baričiča pa je zgolj prikazal kot nekoga, ki ne čuti nobene odgovornosti ne do vlade ne do državljanov, za katerih zdravje naj bi skrbel, ter svojo službo jemlje kot nekaj, kar mu pripada, ne glede na svoja dejanja. Tako sta mu, še preden je dobro poprijel za delo, in kljub temu, da je dobil podporo sveta UKC, podporo odrekli stranki SD in Desus. Na koncu tudi SMC.

Odstopiti, ne odstopiti

Da je Baričič pravi burkač, je dokazal še, ko je najprej postavil vladi rok, do kdaj ga mora potrditi kot direktorja. Ob tem je dodal, da bo v nasprotnem primeru odstopil. Na vprašanje, kdaj bo odstopil, pa je odgovoril, da je to odvisno od tega, kakšne bodo razmere za turno smuko. Če bodo slabe, malce kasneje, če bodo dobre, pa prej. Ko sta se mu odpovedala tako Cerar kot največja podpornica, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, naj bi tudi dejansko odstopil. Pa se je nato premislil in svoj odstop označil za novinarsko raco, nato pa naslednji dan dokončno odstopil.

Afera za konec

Namesto da bi to bizarno epizodo čim prej pozabili in se osredotočili na reševanje zdravstva, se bodo morali z dejanji Baričiča ukvarjati še njegovi nasledniki, saj je tik pred prihodom sam, z dekretom, preklical veljavnost pravilnika, ki ureja obravnavanje kršitev pacientovih pravic. Čemu taka nenavadna poteza, najbrž ne bomo nikoli izvedeli. Tako pacienti, katerih pravice so kršene, ne vedo, na koga se obrniti in kako si pomagati. Glede na številne sodne primere, ki se raztezajo od naših sodišč pa vse do sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, gre za izredno neodgovorno ravnanje.