Slovenija

Razkrivamo mastno pojedino Boruta in Kolinde

Simon Rosc
26. 11. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednika Slovenije in Hrvaške, Borut Pahor in Kolinda Grabar-Kitarović, sta včeraj v Zagrebu na izrednem vrhu procesa Brdo-Brioni gostila voditelje držav Zahodnega Balkana in druge ugledne tuje goste.

Reuters

Meni slavnostnega kosila:

Predjed - kremna rižota s škampi in lističi belega tartufa
Juha - kremna bučna juha, pena iz bučnega olja, biskvit iz bučnih semen
Glavna jed - file kovača z zeliščno krono, kramna blitva, penica iz olivnega olja, koromačeva solata, preliv iz limone in mete
Sladica - mousse iz kostanja in čokolade

Vina:

- belo vino - Chardonnay Selekcija, Marjan Simčič, 2011 
- rdeče vino - Cabernet sauvignon Capo d'Istria, 2009, Vinakoper 
- desertno vino - Kraljevina, 2011 – suhi jagodni izbor, Mavretič, v. o. Bela krajina 
- penina - Medot Brut, Zvonimir Simčič, Medot

Tokratni vrh je bil prvi izredni vrh te pobude in prvič so razprave posvetili varnosti. Glavni namen vrha pa je bila potrditev evropske perspektive držav regije. Izrednega vrha so se udeležili predsedniki Albanije, Črne gore, Kosova, Makedonije, Srbije ter trojica članov predsedstva BiH. Častni gosti so bili podpredsednik ZDA Joseph Biden, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in avstrijski predsednik Heinz Fischer, ki se je udeležil tudi junijskega rednega vrha procesa Brdo-Brioni v črnogorski Budvi.

POGOVORI O MIGRANTSKI KRIZI

Pogovori na konferenci v Zagrebu so bili namenjeni tudi begunski oziroma migrantski krizi, ki je dodobra načela odnose in tudi zaupanje med državami na tako imenovani balkanski begunski poti. S tem posrednoproce povezana tema je bilo tudi sodelovanje v boju proti terorizmu. Tusk je potrdil predvsem širitveno agendo Evropske unije in prizadevanja držav Zahodnega Balkana po članstvu, Biden pa je to v imenu ZDA podprl ter državam regije zagotovil, da lahko računajo na ZDA.

OB BLIŠČU ŠE DOBRA HRANA

K blišču, ki pritiče visokim obiskom, sodita tudi dobra hrana in pijača. Uspelo nam je izvedeti, kaj so predsedniki držav včeraj jedli na slavnostnem kosilu. Zadrego, kaj ponuditi, glede na to, da sta državi gostiteljici dve – Slovenija in Hrvaška, so rešili tako, da so razkošni meni sestavljale hrvaške jedi in slovenska vina.

sta