Slovenija

Alenkine skrivnosti zakopane na Brdu

Žiga Kariž
24. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podatki v aplikaciji Supervizor razkrivajo poslovanje javnega protokolarnega zavoda Brdo le za zadnjega pol leta, čeprav je znano, da se je tam v preteklosti poslovalo precej po domače.

STA
Leta 2013 se je v medijih pojavilo več namigovanj, da naj bi Bratuškova večkrat zlorabila svoj položaj.

Eden zadnjih javnih zavodov, katerih poslovanje razkriva spletna stran Supervizor, je Javni gospodarski zavod Protokolarne storitve Republike Slovenije, pod katerega spadajo protokolarni objekti Brdo, Vila Bled in Grad Strmol. Čeprav smo pričakovali, da bodo objavljeni podatki končno dokazali ali ovrgli trditve, da se je tam v času, ko je bila Alenka Bratušek članica oziroma kasneje predsednica upravnega odbora, poslovalo precej po domače.

Spomnimo, leta 2013 se je v medijih pojavilo več namigovanj, da naj bi Bratuškova večkrat zlorabila svoj položaj in vpliv na Brdu za pridobitev številnih ugodnosti in finančnih koristi. Tako so zaposleni na Brdu urejali zelenice in grmičke na njeni parceli, računi pa so ji bili izdani šele mesece kasneje. Takrat je bilo veliko namigovanj, da naj bi se številne rabote dogajale v navezi s takratnim direktorjem Iztokom Puričem. Tega je doletela tudi kazenska ovadba, saj je leta 2008 kupil perzijsko preprogo za 150.000 evrov, kasneje pa se je izkazalo, da naj bi bila vredna kar 70.000 evrov manj.

S storitvami protokolarnega zavoda si je pomagal tudi nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant. Leta 2011 je kot predstojnik Centra za izobraževanje in svetovanje na ljubljanski fakulteti za upravo sodeloval pri izdelavi študije o variantnih rešitvah glede dejavnosti upravljanja protokolarnih objektov in opravljanja protokolarnih storitev. Država je njegovi skupini strokovnjakov za študijo plačala 11.616 evrov, za kar je zavod Brdo prejel analizo na 16 straneh. Delež, ki je pripadal Virantu, je znašal 2170 evrov neto. Ali je študija upravičila svojo ceno, ne bomo nikoli izvedeli.

Virant se je na zavod Brdo obrnil tudi na drugačen način. Kako, si preberite v današnji izdaji časnika Svet24!