Slovenija

Okroglih 90 let Mikija Mustra

Nejc Simšič
23. 11. 2015, 22.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pionir slovenskega stripa Miki Muster je včeraj praznoval okroglih 90 let. S številnimi deli in izjemnim opusom se je Muster uvrstil v sam vrh slovenske likovne kulture, njegovi stripi in slikanice pa še danes navdušujejo mnogo bralcev.

Mediaspeed
Miki Muster

Legendarni slovenski ustvarjalec Miki Muster velja za osrednjega predstavnika slovenskega stripa. Njegovi stripovski junaki Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik so znani prav vsem, saj je Miki zanje napisal več kot štirideset zgodb, s svojimi risbami pa je opremil tudi številne slikanice.

Muster se je rodil 22. novembra 1925 v Murski Soboti. 17 let je delal v Nemčiji, kjer se je posvetil risanemu filmu. Za prve naročnike je v začetku 60. let minulega stoletja pripravil risanke Puščica, Kurir Nejček in Zimska zgodba, med letoma 1967 in 1990 pa je ustvaril okrog 380 reklamnih spotov. Po letu 1990 je začel risati politične karikature, otroci pa ga dobro poznajo tudi po slikanicah Medvedek Neewa, Lupinica, Čebelica Maja, Stezosledec, Snežko in številnih drugih.

Mediaspeed
Miki Muster

Miki risanja nikoli ni razumel kot delo. Vselej je risal zase in pri tem zelo užival: »Bil sem deloholik, delal sem lahko tudi 16 ur na dan. A v resnici mi nikoli ni bilo treba delati, saj risanja nisem razumel kot delo. Risal sem zase in se pri tem zabaval, se smejal v sebi. Rekel sem si, če se jaz navznoter smejim, se bodo zabavali tudi drugi.«

Mediaspeed
Miki Muster

Z veliko retrospektivo so se mu nedavno poklonili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, kjer je bil na ogled izbor iz njegovega obsežnega opusa stripa, slikanic, risank, reklam in karikature.

Mediaspeed
Miki Muster