Slovenija

Baričič zaenkrat očitno ostaja na čelu UKC Ljubljana

STA
23. 11. 2015, 21.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svet UKC Ljubljana danes ni odločal o novem v. d. generalnega direktorja, saj niso dobili odstopne izjave Andreja Baričiča, pravi predsednik sveta Tomaž Glažar. Dodal je, da je Baričič informacijo o njegovi odpovedi označil za novinarsko raco. Glažar je napovedal, da bo odstopil iz sveta, če vlada ne bo dala soglasja k Baričičevemu imenovanju.

sta
Nekdo, ki je na čelu javnega zavoda, mora razumeti pomen in vlogo parlamenta.

Informacijo, da Baričič odstopa oz. je dal odpoved, so v torek sporočili prav iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. To so sporočili dan po izjavi premierja in predsednika SMC Mira Cerarja, ki je dejal, da tudi v SMC ne podpirajo Baričiča za generalnega direktorja UKC.

Še pred informacijo o Baričičevem odstopu so tudi z ministrstva za zdravje sporočili, da bo UKC predvidoma že na današnji seji imenoval novega v. d. generalnega direktorja.

Baričič je na današnji seji sveta informacijo o njegovem odstopu označil za novinarsko raco, je v izjavi za medije po seji sveta povedal Glažar. Ker odstopne izjave Baričiča ni prejel, ta ostaja na položaju v. d. generalnega direktorja kliničnega centra. Če oz. ko bo vlada zavrnila soglasje k imenovanju Baričiča za generalnega direktorja, namerava Glažar odstopiti z mesta svetnika UKC.

Informacije, da naj bi se soglasje vlade k imenovanju Baričiča pogojevalo z imenovanjem dveh pomočnikov generalnega direktorja, katerih delo bi bilo povezano z dobavitelji, Glažar ni želel komentirati in jo je označil za novinarsko raco.

Sicer pa je svet UKC danes obravnaval dve poročili o otroški srčni kirurgiji - poročilo, ki ga je pripravila komisija Zdravniške zbornice Slovenije, ter poročilo, ki so ga pod vodstvom Andreja Robide pripravili na UKC.

V okviru slednjega je bilo predstavljenih pet rešitev, in sicer sistem kirurgije, kot je bil v času Davida Mishalyja, ko je tuji kirurg bil v UKC prisoten nekaj dni na mesec. Po drugem scenariju bi se vse bolnike pošiljajo na operacije v München, po tretji možnosti bi se UKC glede tega programa povezal z drugim evropskim kardiološkim centrom, kot možnost je predlagano tudi, da bi iz tujine pripeljali kirurga, ki bi bil ponovno zaposlen v UKC. Kot zadnja možnost, za katero je po Glažarjevih besedah iz gradiva razvidno, da se najbolj priporoča, pa je scenarij, da bi otroško srčno kirurgijo razvili v Ljubljani.

Svet UKC želi, da se vse možnosti finančno ovrednotijo, da bodo potem tudi lažje odločali. To naj bi vodstvo UKC pripravilo do konca leta. Sicer pa je vodstvo UKC po Glažarjevih besedah danes poudarilo, da je po sedanja ureditev otroške srčne kirurgije v UKC varna in se program sprotno ocenjuje.

Z vprašanjem odgovornosti prejšnjega vodstva programa se po Glažarjevih besedah niso ukvarjali. Kot pravi, je to v rokah vodstva UKC. Glažar ni niti seznanjen s tem, ali je prišlo do kakšnih razrešitev oz. posledic za vpletene v prejšnji program otroške srčne kirurgije.

Svet UKC je danes tudi sprejel rebalans finančnega načrta UKC za letos. Po rebalansu bodo prihodki in odhodki UKC višji za 7,3 milijona evrov, poslovanje ob koncu leta pa nameravajo končati z ničlo. Prihodki bodo nekoliko višji zaradi širitve programa, po drugi strani pa bodo tudi višji odhodki zaradi nekaj dodatnih zaposlitev.