Slovenija

Nekdanji član uprave NLB se za bančno luknjo ne čuti odgovornega

STA
19. 11. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik uprave SDH Marko Jazbec je v pogovoru za TV Slovenija zanikal odgovornost za dajanje slabih posojil v NLB, ko je bil tam član uprave. Med drugim je dejal še, da je pozval predsednika uprave Save Mateja Narata k odstopu, "ker je zgodba na relaciji do DUTB prišla do nekega ekstrema, ki je onemogočal racionalno poslovno dogovarjanje".

Arhiv Svet24
Marko Jazbec

Kot je v pogovoru za TVS povedal Jazbec, se je uprava NLB leta 2010 soočila s t.i. vojnimi razmerami na portfelju. "Gospodarstvo se nam je začelo sesuvati pred očmi, posledično tudi naš portfelj. Vse kar smo delali skozi različne postopke prestrukturiranja je bilo to, da smo poskušali braniti položaj banke v teh izpostavljenostih," je dejal. Za bančno luknjo se ne čuti odgovornega. Kot je poudaril, so poskušali tedaj minimizirati žrtve, ki so se dogajale na portfelju, ki so ga prevzeli v upravljanje.

Tudi dejstvo, da je kot član uprave podaljševal posojilo hotelom Bernardin, nato pa v tej isti družbi sedel na položaj predsednika uprave, se mu ne zdi sporno. Kot je dejal, tu ni nobene povezave. Po njegovih besedah so v tistem času sprejemali po 80 do 100 kreditnih odločitev na teden. "Jaz sem dobil povabilo s strani nadzornega sveta in se odločil, da bom poskušal hotele Bernardin stabilizirati, jih razdolžiti," je pojasnil Jazbec.

Zaposlitev Jureta Lebna, člana SMC, ki ga javnost pozna tudi po tem, da je zamolčal pravi naziv, je komentiral, da ga je v hotelih Bernardin zaposlil na podlagi več priporočil ljudi, katerih mnenje zelo ceni in na podlagi strokovnih znanj, ki jih ima na področju ekologije, energetike in trajnostnega razvoja.

Glede odstopa Mateja Narata z vrha Save je dejal, da ga je k odstopu pozval, ker je zgodba na relaciji do DUTB prišla do nekega ekstrema, ki je onemogočal racionalno poslovno dogovarjanje v cilju, da poskušamo doseči uspešno prisilno poravnavo Save.

Na vprašanje, ali meni, da bodo z odhodom Narata davkoplačevalci lažje sprejeli idejo, da se Savo prenese z DUTB v državne roke, torej v SDH, je dejal, da bodo davkoplačevalci po njegovem mnenju ustrezno sprejeli idejo, če bo morebitna transakcija narejena na ekonomsko vzdržen način, ki ne poslabšuje njihovega položaja. Tukaj gre sicer, kot je poudaril, za kar nekaj kompleksnih pravnih in ekonomskih vprašanj. "Mi intenzivno delamo na tem, zelo težko pa obljubim neko časovnico," je dejal Jazbec.

Ob koncu je Jazbec pojasnil še, da so se z razrešenima članoma uprave SDH Matejem Pircem in Matejem Runjakom dogovorili, da bosta za določeno obdobje še zaposlena na holdingu. Glede odpravnine pa je dejal, da so vgradili določene varovalke in pogoje, podrobnosti pa ni razkril.