Slovenija

Goljufivo veleposlanico bodo celo odlikovali?!

STA/G.G.
18. 11. 2015, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vlada je dala danes pozitivno mnenje k podelitvi francoskega državnega odlikovanja "poveljnik Nacionalnega reda Legije časti" zdaj že nekdanji slovenski veleposlanici v Franciji Veroniki Stabej.

STA
Veronika Stabej si je prilastila denar, ki ga je veleposlaništvo dobilo kot odškodnino.

eleposlaništvo Francije v Sloveniji je 15. julija letos slovensko zunanje ministrstvo seznanilo z namero predsednika Francije, da odlikuje Stabejevo, in zaprosilo za soglasje slovenskih oblasti.

Odlikovanje je "nagrada veleposlanici za njen izjemen prispevek in nenehno prizadevanje v korist krepitve meddržavnih odnosov, s poudarkom na njenem tesnem sodelovanju z najvišjimi predstavniki francoskih oblasti, kakor tudi za njeno poglobljeno poznavanje Francije, njene kulture, družbe in francoskega jezika", so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Stabejevo je sicer poleti doletel predčasen odpoklic, potem ko je nadzor slovenskega veleposlaništva v Parizu razkril številne nepravilnosti - med njimi zlorabo službene kartice in vozila, neupravičene in nenapovedane odsotnosti iz države, poneverbe in oškodovanje proračuna, da bi nezakonitosti prikrila, pa naj bi tudi ponarejala listine.

Veleposlanico je doletela tudi anonimna kazenska ovadba.