Slovenija

Hrvaški premier ne razume, zakaj Slovenija povzroča toliko hrupa

STA
26. 10. 2015, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški premier Zoran Milanović je po mini vrhu EU in Balkana o begunski krizi v Bruslju izrazil začudenje nad besedami slovenskega kolega Mira Cerarja o nesodelovanju Hrvaške. Dejal je, da ne ve, zakaj ves ta hrup, ki je po njegovih besedah celo neiskren. "Če zmore Hrvaška, zmore tudi Slovenija," je izpostavil.

STA

V komentarju izjav slovenskega premierja Cerarja, ki je ob prihodu na mini vrh dejal, da od Hrvaške pričakuje drugačno obnašanje kot doslej, pa je Milanović poudaril, da Cerar tega na samem sestanku ni rekel. "Na sestanku tega ni rekel. Tam je govoril, da je problem Grčija," je povedal Milanović.

ArhivSvet24

Milanović je med rezultati vrha izpostavil dogovor, da bodo na mejo med Hrvaško in Srbijo prišli predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex, kar bi moralo v teoriji upočasniti tok ljudi, saj predvideva strožje postopke, a pod pogojem, da bo vse skupaj delovalo od Grčije preko Makedonije in Srbije.

"Te priložnosti ne bom izkoriščal za preigravanje z njim. Velikokrat sva se slišala, preden se je to začelo, in tudi zdaj sva v stiku. Če ima on potrebo po tem, da v notranjepolitične namene govori takšne stvari, mu ne zamerim. Neumno bi bilo, da zdaj obtožujem Slovenijo, da ni bila pripravljena," je še dejal hrvaški premier.

"Vse je jasno. To traja že predolgo ter najbolj obremenjuje Avstrijo in Nemčijo, Slovenijo in Hrvaško pa manj, zato ne vem, zakaj ta hrup. To je celo neiskreno. Če zmore Hrvaška, zmore tudi Slovenija," je še izpostavil Milanović.

Hrvaški premier je tudi izrazil začudenje nad Cerarjevimi besedami, češ da sta imela kolegialen in prijeten pogovor, kot vedno. "Zelo dobro se poznava in resnično ne vidim razloga za kakršne koli napetosti," je dejal.

Milanović je sicer med rezultati vrha izpostavil dogovor, da bodo na mejo med Hrvaško in Srbijo prišli predstavniki evropske agencije za zunanje meje Frontex, kar bi moralo v teoriji upočasniti tok ljudi, saj predvideva strožje postopke, a pod pogojem, da bo vse skupaj delovalo od Grčije preko Makedonije in Srbije.

Če bo tako, bo to v redu, če ne bo, bo Hrvaška po njegovih besedah še naprej nadzorovala razmere, dokler se ta zgodba ne konča, hrvaški državljani pa bodo živeli normalno in urejeno. "Dobro bi bilo, da se to čim prej konča, a to je odvisno predvsem od Turčije in Nemčije," je še izpostavil.