Svet

Vučić: Srbija ne bo gradila zidov

sta/mv
25. 10. 2015, 19.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Srbija ne bo gradila zidov, da bi se obvarovala pred begunsko krizo, je danes v Beogradu in Bruslju zatrdil srbski premier Aleksandar Vučić. Dodal je, da je to stališče, ki se ne bo spremenilo. Ob tem je izrazil upanje, da bo moč najti skupno rešitev.

STA

"Tudi če bodo prekle padale z neba, Srbije ne bo gradila nobenih zidov in to ne želim več ponavljati," je še dejal Vučić. Izrazil je tudi upanje, da se bo našla celovita rešitev begunske krize. "Ne bojimo se svoje odgovornosti... Bojimo se destabilizacije regije," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug še dejal srbski premier pred prihodom na mini vrh EU in Balkana. Ob prihodu na vrh je Vučić ponovil, da nikakor ni namen Srbije graditi novih zidov ali ograj in da pričakuje danes na mini vrhu v Bruslju celovito rešitev za vso Evropo, zlasti za države Zahodnega Balkana.

Srbija pripravljena prevzeti svoj del odgovornosti

Srbija je po njegovih besedah pripravljena razpravljati o vseh vprašanjih in sodelovati pri premagovanju vseh težav, pripravljena je tudi prevzeti svoj del odgovornosti in svoj del kvote beguncev, čeprav ni članica EU. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če mini vrh danes ne bo prinesel konkretnih rezultatov, je Vučić odgovoril, da to za nikogar ne bi bila dobra novica. Voditelji so pred začetkom mini vrha stopali pred novinarje v Bruslju drug za drugim. Vučić se je pred izjavo novinarjem edini tudi vljudno predstavil: "Lep pozdrav vsem. Sem Aleksandar Vučić, srbski premier."