Slovenija

Slovenija bo uradno prosila za pomoč

STA
21. 10. 2015, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je Slovenija ob vse hujši stiski zaradi izjemno množičnega prihoda migrantov zaprosila za pomoč EU pri soočanju z begunsko krizo, bodo pristojna ministrstva danes tudi uradno zaprosila za pomoč v opremi za policijo in v policijskih silah ter za finančno pomoč.

STA

Kot je v torek zvečer napovedal premier Miro Cerar, bodo ministrstva tudi konkretno opredelila obseg želene pomoči. "Vrata imamo odprta, kakšna bo ta pomoč, pa bomo v prihodnjih dneh in tednih še videli," je dejal Cerar, ki pa pričakuje, da je bomo deležni.

Vsekakor bo Slovenija po Cerarjevih zagotovilih storila vse za izpolnitev predpostavk, na podlagi katerih bo Evropska komisija lahko ustrezno ukrepala.

Ob napovedanem nadaljevanju množičnega prihoda beguncev iz Hrvaške gre pričakovati, da bo DZ na nočni seji podprl predlog dopolnitve zakona o obrambi, ki vojski v sodelovanju s policijo pri širšem varovanju državne meje daje dodatna pooblastila.

Generalni direktor policije Marjan Fank pa se bo na Dunaju v zvezi z begunsko krizo sešel s kolegi iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Poskušali bodo uskladiti delovanje pri obvladovanju migrantskih tokov.