Slovenija

Pomagajmo Breceljnikovi družini

U.K.
18. 10. 2015, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Julija 2015 je nenadoma v 42. letu starosti umrl Jure Breceljnik, eden naših najboljših snemalcev dokumentarnih filmov. Štirje njegovi prijatelji iz Islandije so za njegovo družino pripravili posebno dobrodelno akcijo.

Facebook

Jure Breceljnik, režiser, fotograf, snemalec, producent in scenarist, oče in mož, ki se je proslavil z nagrajenim dokumentarcem Magnezij in čokolada, je v 42. letu starosti preminil med spanjem v Bruslju, kjer je snemal dokumentarni film The last ice hunters. Njegova življenjska partnerica in njegova šestmesečna hči sta ostali sami brez moža in očeta, z minimalnimi mesečnimi prihodki in velikim kreditom za hišo.

Facebook

Breceljnikov moto je bil: "Vsak lahko živi svoje sanje." 

Z namenom, da jima vsaj finančno olajšamo te težke čase, je Juretov prijatelj Sigurður Bjarni Sveinsson (Siggi) iz Islandije dobil zamisel, da bi sredi oktobra prehodili šest vrhov v Kamniško-Savinjskih Alpah – po en vrh za vsak Juretov film. Vseh šest vrhov namerava s še tremi prijatelji (Stefnir Gíslason, Arnar Páll Gíslason, Arnar Gauti Markússon) pod vodstvom Aleša Česna, gorskega vodnika z mednarodno licenco, osvojiti v enem dnevu. Spremljala jih bo tudi snemalna ekipa, RožleBregar in Miha Avguštin. Pri odpravi bosta sodelovali tudi GRS Celje in GRS Jezersko, podpira jih ogromno znanih alpinistov in športnikov. 

Denarna sredstva se zbirajo preko Rdečega križa: http://www.ljubljana.ozrk.si/sl/Komu_lahko_pomagate/ZGODBA_ELE_BRECELJNIK/ 
HUMANITARNI RAČUN RDEČEGA KRIŽA LJUBLJANA: 
RKS – OZ Ljubljana, Tržaška 132, SI-1000 Ljubljana 
DELAVSKA HRANILNICA, D. D. 
IBAN: SI56 61000 1122334482 
SWIFT ALI BIC: HDELSI22 
Sklic ali referenca: SI 00/ 09-09-2015 

VELIK UMETNIK

Jure se je rodil leta 1974 v Ljubljani in že od malih nog ga je pritegnila fotografija. Končal je srednjo oblikovno šolo ter se nato vpisal na praško akademijo za film in fotografijo. Predvsem mu je bila blizu fotografija in njegove fotografije so bile med drugim razstavljene tudi v legendarnem muzeju Musee de l'Elysee v Lozani. Prejel je tudi prestižno Emzinovo nagrado za fotografa leta. Od leta 2007 se je začel posvečati režiji in začel snemati svoj prvi dokumentarec. Z dokumentarcem Magnezij in čokolada, ki spremlja plezalno pot športne plezalke Natalije Gros, si je utrdil svoje mesto med filmskimi ustvarjalci. V letu 2010 je posnel kar tri dokumentarne filme: Novo dimenzijo, Ratrakistov dnevnik in Črno-bela nebesa. Dokumentarci so navdušili francoskega plezalca Philippa Ribiera in začela sta sodelovati. Posnel je tudi projekt Crossing Iceland, ki spremlja znanega francoskega kajterja Jeroma Josseranda, ki prečka Islandijo. Odmeven je tudi dokumentarni film Terra Magica, v katerem pripoveduje zgodbo o tem, kako so Goriška brda dobila svoje prepoznavno mesto na svetovnem zemljevidu vin.

Cilj akcije je zbrati čim več finančnih sredstev, da Nataliji in mali Eli finančno olajšamo te hude čase. Vsa darovana sredstva se bodo stekla na račun male Ele, podvig pa se bo financiral iz lastnih sredstev. (uk)



Podpis pod spodnjo fotko:


Številka:
42 let
Slovenija je s smrtjo Jureta Breceljnika izgubila velikega ustvarjalca.

***null***