Slovenija

Prihaja nov vlak z begunci

STA
18. 10. 2015, 07.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je v soboto v Slovenijo prišlo okoli 3000 prebežnikov, je danes pričakovati nove. Iz hrvaškega Čakovca jih bodo predvidoma pripeljali z vlaki na prehod Središče ob Dravi, vstopne točke za avtobuse pa so mejni prehodi Petišovci, Gruškovje pa tudi Obrežje.

STA

Hrvaška vlada je sicer na Twitterju potrdila, da je na poti iz Tovarnika v Čakovec že nov vlak prebežnikov. Na slovenski policiji pa pravijo, da se s Hrvaško pogovarjajo o tem, da teh ljudi Slovenija ne bo sprejela, dokler ne bodo končali postopkov registracije za tiste, ki so v državo vstopili zvečer. Kdaj bo nov vlak z begunci torej pripeljal v Slovenijo, za zdaj še ne vedo.

Vsi postopki in komunikacija s Hrvaško so v soboto po zagotovilih pristojnih sicer tekli tekoče, prav tako so begunci brez težav iz Šentilja in Gornje Radgone nadaljevali pot v Avstrijo. 

Tudi državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je že v soboto napovedal, da bo Slovenija dnevno sprejela do 2500 migrantov, nove pa šele, ko jih bo določen del odšel v Avstrijo.

V Slovenijo je sicer v soboto vstopilo okoli 3000 ljudi, od tega glavnina zvečer, ko jih je z vlakom v Središče ob Dravi prišlo 1200, po 300 jih je z avtobusi prišlo na Gruškovje in Petišovce, nekaj več kot 600 pa v dveh skupinah na Obrežje. Migrante po opravljenih postopkih registracije prepeljejo v namestitvene centre, največ v Šentilj pa tudi v Gornjo Radgono.

Vsi postopki in komunikacija s Hrvaško so v soboto po zagotovilih pristojnih sicer tekli tekoče, prav tako so begunci brez težav iz Šentilja in Gornje Radgone nadaljevali pot v Avstrijo. Danes je sicer pričakovati nova pojasnila pristojnih o dogajanju, tudi na redni novinarski konferenci, ki bo posvečena tej temi.