Slovenija

Ponudba za prevzem Žita bo objavljena najpozneje v mesecu dni

STA
7. 10. 2015, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaška družba Podravka je danes objavila prevzemno namero za odkup delnic ljubljanske družbe Žito. Trenutno ima že v lasti 51,54 odstotka delnic Žita, ponudbo za prevzem ostalih pa namerava objaviti najpozneje v 30 dneh.

Arhiv Svet24

Podravka je večinska lastnica Žita postala z nakupom omenjenega deleža od Slovenskega državnega holdinga (SDH), Modre zavarovalnice, KD Kapitala, KD Skladov, Adriatic Slovenice in NLB Skladov.

Pogodbo o nakupu je s konzorcijem prodajalcev sklenila 21. aprila letos, kupnino pa je poravnala v teh dneh. Za vsako delnico je plačala 180,10 evra oz. skupaj okoli 33 milijonov evrov.

Da nameravajo objaviti ponudbo za prevzem še preostalih delnic Žita, je prvi mož Podravke Zvonimir Mršič napovedal že aprila, ko je v Ljubljano prišel na podpis pogodbe.

Podravka bo prevzemno ponudbo objavila najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v desetih dneh, piše v prevzemni nameri, danes objavljeni v časniku Delo.

Pričakovati je, da bo v njej tudi ostalim delničarjem ponudila odkup Žitovih delnic po ceni 180,10 evra. To je nekaj več od trenutne cene na Ljubljanski borzi, kjer se je v torek z njimi trgovalo po tečaju 176,25 evra.

Dokapitalizacijo Podravke oz. vlogo hrvaške države in pokojninskih skladov pri njej je sicer v zadnjih tednih večkrat problematiziral minister za kmetijstvo Dejan Židan.

Prevzemnik obljublja, da bo Žito dobil možnost rasti na številnih tujih trgih, kjer je Podravka navzoča. Po drugi strani postaja slovenski trg eden od najpomembnejših trgov hrvaške družbe. Skupina Podravka se bo s tem prevzemom povzpela na sam vrh prehrambene industrije na slovenskem trgu s približno 900 milijoni kun (119 milijonov evrov) skupnih prihodkov letno.

Podravka je za izvedbo posla izvedla tudi dokapitalizacijo, in sicer je v dveh krogih zbrala 510 milijonov kun (67 milijonov evrov). Pri dokapitalizaciji je sodelovala tudi hrvaška država in tako v družbi obdržala kontrolni delež. Hrvaška vlada je napovedala, da bo po končani dokapitalizaciji svoj delež v Podravki prodala, in sicer takoj, ko bo stanje na trgu bolj ugodno in bodo lahko ustvarili prihodke za državni proračun.

Dokapitalizacijo Podravke oz. vlogo hrvaške države in pokojninskih skladov pri njej je sicer v zadnjih tednih večkrat problematiziral minister za kmetijstvo Dejan Židan. Zatrdil je, da bodo transakcijo preverili. Sloveniji se odpira možnost, da zadevo kot sum nedovoljene državne pomoči prijavi Evropski komisiji.