Slovenija

Šesti blok ni nadomestni, gradili bi sedmega

Luka Tetičkovič
2. 10. 2015, 17.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rešitev težav Termoelektrarne Šoštanj glede zanesljivosti dobave toplotne energije Šaleški dolini še ni na vidiku. Mestna občina Velenje je odgovorne klicala na odgovornost na seji sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin.

Luka Tetičkovič

Nekdanji direktorji TEŠ, ki zdaj zasedajo funkcije v občinski upravi in občinskih podjetjih, so se na seji izmikali odgovornosti za svoje pretekle odločitve. Nekdanji direktor TEŠ Uroš Rotnik, zdaj prvi mož Komunalnega podjetja Velenje, bi po šestem najraje videl še sedmi blok. Saj naj bi bilo tako načrtovano. Njegov interes na tej funkciji je, da Šaleški dolini zagotavlja toplotno energijo, pri tem pa so se razkrile številke. KPV trenutno kupuje enoto za 11 evrov, uporabnikom jo prodaja naprej za 33 evrov.

Rotnik je s svoje sedanje funkcije odgovornim očital, da težav s toplotno energijo ni bilo nikoli v zgodovini TEŠ, zato ne razume, kako do njih prihaja zdaj. Na svoj očitek si je delno odgovoril sam, s pojasnilom, da je izpad šestega bloka, tako načrtovan kot nenačrtovan, planiral dopolniti s plinskimi turbinami. Z njegovo dediščino živi trenutni direktor TEŠ Matjaž Eberlinc, ki ga ob zid stiska več dejavnikov. Poleg pomanjkanja premoga in izgub, s katerimi se sooča TEŠ zaradi nizkih cen energije, ga bremenijo tudi visoke cene plina, ki je najdražji energent na trgu.

Da obstoječe plinske turbine niso idealna rešitev problema toplotne energije, je opozoril prav tako nekdanji direktor TEŠ Simon Tot, ki je krmilo prevzel za Rotnikom. Sodeč po njegovih besedah bi lahko iz plinskih turbin zagotovili od 50 do 60 MW toplotne energije, kar zadostuje le polovici potreb Šaleške doline v zimskem času. Tako je posredno potrdil Rotnikove besede glede tega, da bo dobava toplotne energije iz TEŠ zanesljiva samo, če bo poleg šestega obratoval še en blok.

Peti blok je pri tem to sezono izključen, saj bo po projekcijah ravno v remontu. Šesti bo sicer obratoval, a bi lahko Šaleška dolina ostala brez toplote v primeru njegovega izrednega izpada, kar je sicer malo verjetno, a ni povsem izključeno.

Mediaspeed

Nadomestni blok šest ostaja le na papirju

O tem, da tako imenovani nadomestni blok šest ne more izpolnjevati vseh svojih funkcij, smo na teh straneh že pisali. Prisotni so to še enkrat potrdili. Aktualni direktor Eberlinc se je na glas spraševal, ali je nadgradnja petega bloka sprejemljiva, njegov nadrejeni, direktor Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok, pa ni izključeval niti podaljšanja obratovalne dobe četrtega bloka za 17.500 ur, kar je grobo rečeno za tri leta. Menda bi se dalo najti način v okoljevarstvenem dovoljenju, ki sicer za oba zastarela bloka štiri in pet poteče z začetkom naslednjega leta. Tovrsten remont "štirke" bi po njihovih ocenah stal med štiri in osem milijonov evrov.

Kotalijo se glave

Pisali smo že, da šesti blok potrebuje paro petega, da sploh začne delovati. Ob načrtovanem remontu petega šestega torej ne bi mogli zagnati v primeru, da nenačrtovano izpade. Eberlinc se je zato odločil, da bo predelal plinske turbine na lahko kurilno olje in jim dodal funkcijo proizvodnje pare za zagon šestega bloka, a bo ta para na voljo šele prihodnje leto. Vse se je zataknilo pri pridobivanju potrebnih dovoljenj, saj jim Agencija RS za okolje za to ni izdala okoljevarstvenega dovoljenja; navedbe so nam na ARSO potrdili.

Zaradi tega se v TEŠ že kotalijo glave, Eberlinc je namreč podal pisno opozorilo pred odpovedjo Matjažu Ringu, tehničnemu vodji predelave plinskih turbin, s pojasnilom, da je prav on odgovoren za malomarnost, da se pred tem ni pridobila vsa potrebna dokumentacija. Iz TEŠ nam niso odgovorili na naša vprašanja, kdo je odgovoren za pridobivanje potrebnih dovoljenj.