Svet

Air France bi lahko zaprl 2900 delovnih mest

STA
2. 10. 2015, 15.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Znane so podrobnosti novega načrta prestrukturiranja francoskega letalskega prevoznika Air France. Ta predvideva zaprtje 2900 delovnih mest, ukinitev 14 medcelinskih linij in zmanjšanje frekvence posameznih letov, so danes povedali predstavniki enega od sindikatov v družbi.

airplane-pictures.net

Vodstvo Air France-KLM je zeleno luč novemu programu prestrukturiranja prižgalo v četrtek, potem ko so propadla pogajanja s sindikatom pilotov o načrtu varčevanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Brez službe bo ostalo 300 pilotov ter 700 stevardes in stevardov, 1900 krčenj pa odpade na ostalo letališko osebje," je dejal eden od sindikalistov.

To bi lahko pripeljalo do prvega prisiljenega odhoda osebja v zgodovini nekdaj državnega prevoznika, v katerem ima država sicer še vedno 17,6-odstotni delež.

Medtem pa je vir blizu vodstva družbe dejal, da gre pri številki 2900 za oceno presežka v letu 2017. Informacije so bile danes predstavljene upravnemu odboru, vendar pa ni bilo sprejete še nobene odločitve.

Po pojasnilih sindikata CGT načrt prestrukturiranja predvideva ukinitev petih medcelinskih linij prihodnje poletje in še devetih v letu 2017. Načrt predvideva tudi krčenje frekvence in kapacitete določenih destinacij na dolgih poletih, katerih polovica zdaj ustvarja izgubo.

Air France je sicer že nekaj tednov namigoval, da bo skrčil polete na dolgih linijah za 10 odstotkov, če bodo pogovori s sindikatom pilotov 'padli v vodo'.

Vodstvo Air France načrta ni želelo komentirati, saj da bo podrobnosti predstavilo v ponedeljek.