Slovenija

Židan: Vodstvo DUTB zapravilo naše zaupanje, korekten bi bil njihov umik

STA
1. 10. 2015, 15.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Predsednik SD Dejan Židan poudarja, da vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) ne uživa več njihovega zaupanja. Po njegovem mnenju bi bilo najbolj korektno, da se vodstvo samo umakne, kako bo vlada ukrepala v nasprotnem primeru, pa se konkretno ne izreka. Si pa Židan želi, da bi to ugotovila cela koalicija in se poenotila o ukrepanju.

STA

Po Židanovih besedah je vodstvo DUTB neposredno negiralo odločitve vlade. "Najpreprosteje je, da ugotovimo, da so zapravili naše zaupanje," je dejal v današnji izjavi novinarjem.

Dodal je, da morajo poiskati ljudi, ki bodo delali za plače, kot jih imamo v Sloveniji. Po njegovem mnenju je namreč nesprejemljivo stališče, da mora imeti nekdo, ki prihaja iz tujine, višji zaslužek. A če je to dejstvo, moramo imeti v DUTB med izvršnimi in neizvršnimi direktorji pač ljudi iz Slovenije.

Židan je spomnil tudi na slabo delovanje DUTB, kjer gre bolj za hitro prodajo kot za prestrukturiranje podjetij, ter še na nekaj "nesrečnih poslovnih potez" DUTB. Vse to so razlogi, da vodstvo DUTB nima podpore SD.

Predsednik SD si želi, da bi podobno ugotovili še drugi dve koalicijski stranki in bi se o nadaljnjih potezah poenotili. Prva možnost za njihovo srečanje je, tako Židan, že v petek.

Predsednik upravnega odbora DUTB Lars Nyberg je sicer danes zatrdil, da so vodilni vseskozi prejemali plače skladno z obstoječimi politikami in pogodbami. Po uveljavitvi nove politike prejemkov se je marca z aneksom znižala tudi plača glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona, nagrada pa mu je bila izplačana za nazaj, in sicer skladno s pogodbo. Od uveljavitve nove politike prejemkov DUTB ne izplačuje več nagrad.

Nyberg je danes tudi zavrnil možnost odstopa s položaja. "Ne vidim razloga za odstop. Vse je bilo in je povsem transparentno," je dejal na novinarski konferenci. Ob tem je pojasnil, da neizvršne direktorje DUTB imenuje vlada kot skupščina, pri čemer je tri neizvršne direktorje imenovala šele letos spomladi. Izvršne direktorje pa medtem imenujejo neizvršni direktorji in ne vlada.

Predsednik SD je danes izpostavil še razpravo o spremembah na davčnem področju in se obregnil ob namige glede ukinitve četrtega dohodninskega razreda. Ponovil je, da je to za SD nesprejemljivo in spomnil na težo prilivov v državni proračun iz tega naslova.

Spomnil je tudi na skupino, ki jo je koalicija oblikovala za pripravo davčne reforme. V SD se zavzemajo za razbremenitev zlasti srednjega davčnega razreda, in sicer tako, da se nekje drugje obremenitve povečajo. Po Židanovem mnenju namreč ni možnosti za znižanje obdavčitev dobička podjetij, saj je ta poteza v Janševi vladi po njegovih ocenah že povečala proračunsko luknjo.

Minister za finance Dušan Mramor se je sicer pred nekaj dnevi o ukrepih za nižje davke pogovarjal z vodstvom opozicijske NSi. Židan je danes ponovil, da je SD del koalicije, ena od osnovnih prvin koalicijskega sodelovanja pa je, da je koalicija obveščena, če se kateri od ministrov pogovarja z opozicijsko stranko. A z omenjenimi pogovori koalicija ni bila seznanjena, je opozoril prvak SD.