Slovenija

Slovenske orhideje osvajajo Hrvaško

nn
1. 10. 2015, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V Ocean Orchids d.o.o, vodilnem proizvajalcu orhidej Phalaenopsis v srednji in juhovzhodni Evropi, bodo po dobri izkušnji z Mercatorjem svojo prisotnost močno okrepili na hrvaškem trgu. Dosegli so namreč pomemben dogovor o sodelovanju z Agrokorjem, katerega korenine tudi sicer segajo v dejavnosti proizvodnje in prodaje okrasnih rastlin in cvetja.

Ocean Orchids

"Sodelovanje z Agrokorjem je za nas pomembno ne le zaradi samega obsega prodaje, temveč tudi zato, ker ima naš novi partner znanje na področju prodaje okrasnih rastlin. Na trgu okrasnih rastlin Agrokor nedvomno velja za referenco na Hrvaškem," pojasnjuje direktor podjetja Ocean Orchids Roman Ferenčak.

Podjetje Ocean Orchids ocenjuje, da se bo s tem sodelovanjem povečala tako skupno prodana količina orhidej Phalaenopsis na Hrvaškem, obenem pa se bo znatno povečal tudi delež njihovih orhidej prodanih na Hrvaškem. Ocenjena velikost hrvaškega trga je približno pol milijona orhidej na leto. "Ključ naše rasti so tuji trgi, tudi sosednji, kot je Hrvaška, in Agrokor nam omogoča to rast", poudarjaFerenčak. Samo letos je podjetje izvozilo več kot 70 odstotkov orhidej, od tega je hrvaški trg prestavljal približno desetino vsega izvoza.

Podjetje Ocean Orchids se profesionalno ukvarja z vzgojo in prodajo orhidej od leta 2005, prihodnji mesec, ko beležijo 10-obletnico poslovanja, pa bodo skupno prodali že 10 milijonov orhidej. Poleg pokritosti domačega, slovenskega trga, izvažajo v več kot deset držav srednje in jugovzhodne Evrope. Zaradi načina vzgoje orhidej (uporaba geotermalne energije) imajo njihove orhideje minimalen ogljični odtis na okolje. V primerjavi z drugimi proizvajalci orhidej pri proizvodnji ene rastline proizvedejo le 6 odstotkov količine njihovih izpustov CO2.

"Naš košček tropskega gozda, ki se prav tako bohoti v Dobrovniku, in kjer vsako leto pridelamo prave slovenske banane, papaje in nekaj ostalega tropskega sadja vsako leto obišče več deset tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine," pravijo v podjetju.

Za konec še pojasnilo, zakaj se imenujejo Ocean Orchids: "Naše ime in naša zunanja podoba je simbol nekdanjega Panonskega morja, ki se je nekoč razprostiralo čez prekmurske ravnice," pojasnjujejo.