Slovenija

Zdravstveno zavarovanje: Koliko v resnici plačate

Žiga Kariž
1. 10. 2015, 16.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zavod za zdravstveno zavarovanje že nekaj dni omogoča, da lahko prek spleta spremljate vse stroške, ki jih z obiski zdravnikov povzročite državni zdravstveni blagajni. Preverili smo cene nekaterih najbolj običajnih storitev.

STA

Redka so leta, ko odgovorni za zbiranje denarja in plačevanje računov v zdravstvu na koncu, ko potegnejo črto, rečejo: »Poslovali smo pozitivno.« Človek, ki logično razmišlja, bi iz tega lahko potegnil le dva logična zaključka: ali smo bolni preko vseh razumnih meja ali pa plačujemo premalo.

Dostopni podatki

Prikazan je naslednji nabor podatkov:

• seštevek celotne vrednosti zdravstvenih storitev in vrednosti deleža OZZ za posamezno leto,

• datum zdravstvene obravnave in naziv izvajalca zdravstvenih storitev,

• obdobje in razlog obravnave,

• zdravstvena dejavnost,

• opis storitve, njena količina, celotna vrednost in vrednost deleža OZZ.

Dve milijardi v blagajni

Vsak zaposleni Slovenec v blagajno zavoda za zdravstveno zavarovanje vsak mesec v povprečju prispeva okoli 200 evrov, zavod za zdravstveno zavarovanje je v letu 2014 namenil 1668 milijonov evrov za zdravstvene storitve, 407 milijonov za zdravila, medicinske pripomočke in zdravljenja v tujini ter 230 milijonov evrov za denarne dajatve prebivalstvu. Velike številke, ki nam, posameznikom, ki v času, ko nas izda zdravje, le pomahamo s kartico, ki dokazuje, da smo vredni zdravljenja, ne povedo prav dosti.

Za leti 2013 in 2014

Zato je pohvalno, da nam je zavod za zdravstveno zavarovanje zdaj omogočil vpogled v stroške, ki jih povzročimo s slabim počutjem in zdravstvenimi težavami. Na spletu so tako dostopni podatki za vsakega zavarovanca. Pogledamo si lahko, koliko je stalo naše vsako posamezno zdravljenje, od kdaj do kdaj je potekalo, katera zdravila so nam predpisali in koliko so stala, kdo so naši izbrani zdravniki in kdo nas je zdravil. Razvidno je tudi, kolikšen delež nastalih stroškov se je poravnal iz obveznega zavarovanja in kolikšen iz dopolnilnega. Podatki so trenutno dostopni za leti 2013 in 2014, po 1. aprilu 2016 bodo objavljeni tudi podatki za leto 2015.

Nizke cene?

Marsikdo bo ob preverjanju, koliko je stal zdravstveno blagajno, začuden. Glede na to, da že leta in leta poslušamo o dragih zdravstvenih storitvah, so nekateri zneski presenetljivo nizki. Kratek obisk pri zdravniku, torej če le dvignete recept ali napotnico ali pa zaključite bolniško, stane le 3,14 evra. Ko zbolite, vam zdravnik za prvi obisk zaračuna 7,52 evra, vsakega nadaljnjega še 4,81 evra.

Arhiv Svet24

Veljavnost zdravstvenega zavarovanja se lahko zdaj preveri tudi preko telefona.

ZZZS opozarja, da to niso polni zneski, ki jih prejmejo zdravniki, saj jim ZZZS plača še dodaten znesek glede na število in starost zanje opredeljenih oseb, ne glede na število opravljenih storitev, oziroma glavarino.

Zobozdravniki in okulisti

A tudi z glavarino ti zneski niso dosti višji: polna cena za kratek obisk je 5,86 evra, za prvi obisk ob bolezni 14,07 evra in vsak nadaljnji obisk oziroma kontrolo 8,99 evra. Zanimive so tudi cene pregovorno dragih stomatoloških in okulističnih pregledov. Kratek stomatološki pregled stane zavarovalnico le 3,71 evra, celovit zobozdravstveni pregled pa 8,91 evro. Cene zalivk ali po domače plomb se raztezajo od 11 evrov pa do 29,7 evra, kolikor stane zalivka na treh ploskvah.

Cene okulističnih pregledov, ki jih plačuje ZZZS, se gibljejo od 2,3 evra za kratek pregled pa do 15,29 evra za celoten okulistični pregled. Bolj zahtevnim posegom cena hitro naraste. Operacija sive mrene stane 552 evrov, vitreoretinalna operacija pa kar 2200 evrov. Čeprav se zdi cena visoka, pa bi si operacijo z denarjem, ki ga v vseh letih času plačevanja prispevkov povprečen Slovenec vloži v zdravstveno blagajno, privoščil kar 48-krat.