Slovenija

Politiki zaradi astronomskih plač zopet nad slabo banko

žk
1. 10. 2015, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Računsko sodišče je ugotovilo, da vlada ni sledila smernicam za plače vodilnih v DUTB in ni jasno opredelila kriterijev za dodatke zaradi kompleksnosti dela.

STA
Potem ko je računsko sodišče ugotovilo, da si vodilni na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) kljub navodilom vlade še vedno izplačujejo previsoke plače, bodo svojo plat zgodbe danes predstavili tudi v DUTB. Ugotovitve porevizijskega poročila v zvezi s plačno politiko DUTB bo komentiral predsednik upravnega odbora Lars Nyberg.

DUTB je sklenila anekse k pogodbam, a le za določeno obdobje, s katerimi pa ni ukinila določb pogodb o zaposlitvi izvršnih direktorjev, ki se nanašajo na variabilni del prejemkov, kot to določa nova politika prejemkov.

Na te ugotovitve so se včeraj odzvale skoraj vse politične stranke. ZL je zahtevala sklic izredne seje odbora za finance in monetarno politiko, komisije za nadzor javnih financ in državnega zbora. NSi je sporočila, da je prav tako v ponedeljek zahtevala nujno sejo komisije za nadzor javnih financ. Iz stranke Desus so sporočili, da vodstvo DUTB ne uživa več njihovega zaupanja in podpore, zaradi česar bi jih bilo treba zamenjati. Alenka Bratušek, premierka iz časa, ko je DUTB nastala, meni, da bi minister za finance moral ukrepati, saj ima v rokah »škarje in platno«.

Premier Miro Cerar pred dnevi naročil finančnemu ministru Dušanu Mramorju natančno preverbo, kaj se je glede plačnega sistema in pogodb dogajalo v DUTB. »Če se bo izkazalo, da so direktorji zaobšli zakon in si izplačevali previsoke prejemke, ali pa v nasprotju z nekim dobrim upravljanjem izplačevali prevelike honorarje, ali celo storili kaj koruptivnega, bomo zoper to zelo ostro ukrepali,« je bil odločen.