Slovenija

Ob novem študijskem letu dobrodošlice brucem

STA
1. 10. 2015, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Danes se začenja novo študijsko leto. Za brucke in bruce se bo novo obdobje v njihovem življenju začelo z dobrodošlicami vodstev univerz in študentskih organizacij. Študentom je v poslanici dobrodošlico izrekla tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Danes sicer svoja vrata odpira tudi študentski kampus v Ljubljani.

STA

Na slovenskih univerzah ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih je za študijsko leto 2015/2016 na voljo 19.013 vpisnih mest za redni in izredni študij. V primerjavi z lanskim letom so visokošolski zavodi tokrat razpisali 1058 vpisnih mest manj.

Končni podatek o številu študentov v novem študijskem letu bo znan šele po 30. oktobru, saj vpisi še potekajo. Tretji prijavni rok se je namreč začel danes in bo trajal do 5. oktobra, vpis sprejetih pa bo možen do 10. oktobra. V prvem in drugem roku so fakultete sicer sprejele skupaj nekaj manj kot 15.000 kandidatov.

Novincem na univerzah bodo danes tradicionalno izrekli dobrodošlice. Ljubljanska univerza sprejem za bruce in njihove starše pripravlja na Kongresnem trgu, kjer se bodo predstavile fakultete in akademije. Študentska organizacija Univerze (ŠOU) v Ljubljani se bo tudi tokrat osredotočila na informiranje študentov o študiju in obštudijskih dejavnostih.

Podobno bodo storili v ŠOU v Mariboru, kjer bodo danes med bruce delili informativne mape. Mariborska univerza je sicer v dneh pred začetkom študijskega leta priredila uvajalni teden za bruce.

Dobrodošlico vsem študentom, še posebej brucem, pripravlja tudi primorska univerza. Na Titovem trgu v Kopru jih bosta pozdravila rektor Dragan Marušič in župan Mestne občine Koper Boris Popovič.

Ministrica Makovec Brenčičeva je pred novim študijskim letom študentom zaželela, naj odgovorno privzamejo študijske izzive. Prepričana je, da bodo visokošolske institucije naredile vse, da bodo njihova pričakovanja izpolnjena.

V središču Ljubljane na Pivovarniški ulici pa bodo danes odprli prvi študentski kampus, ki bo na enem mestu združeval kulturno in izobraževalno dejavnost študentov.