Slovenija

Poklicni gasilci zaradi neizplačevanja višjega nadomestila za prehrano v tožbe

STA/M.J.
22. 9. 2015, 13.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

indikat poklicnega gasilstva opozarja, da delodajalci poklicnim gasilcem ne izplačujejo 50 odstotkov višjega nadomestila za prehrano za delo ponoči, kot določa zakon o varstvu pred nesrečami. Prihodnji teden bodo vložili tožbe, o morebitnih demonstracijah in drugih ukrepih pa se bodo še odločali, so povedali danes.

Arhiv Svet24

"Nad takim vedenjem smo razočarani. Gasilsko reševalni zavodi se norčujejo iz gasilcev. Svetla izjema je zavod Trbovlje," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

Gasilsko reševalni zavodi so pojasnjevali, da 50 odstotkov višjega nadomestila ne izplačujejo, ker je v to pravico posegel zakon za uravnoteženje javnih financ, je dejal sekretar sindikata David Švarc.

Ob tem pa je spomnil na pravno mnenje z začetka septembra, za katerega je Skupnost gasilsko reševalnih zavodov Slovenije zaprosila ministrstvo za javno upravo. V skladu z njim v primeru, ko zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ureja posebne pravice nočnih delavcev, varčevalni zakon vanj ne posega.

Toda direktorji zavodov tega mnenja po Švarčevih besedah ne nameravajo upoštevati. Sicer pa pravice niso izvajali niti pred varčevalnim zakonom, je povedal.

Sprenevedanje, ignoranca in kršenje zakonskih obveznosti delodajalcev iz večine gasilsko reševalnih zavodov traja že vse od leta 2006, ko je bil sprejet zakon z ureditvijo nadomestila za prehrano za delo ponoči, je dejal.

V devetih letih je dolg po njegovih besedah narasel že skoraj na milijon evrov. Gre za približno 1300 evrov neobdavčenega denarja vsakemu gasilcu, kar pa ne vključuje pripadajočih obresti.

V Trbovljah omenjeno zakonsko obveznost spoštujejo, kršijo pa jo direktorji oz. poveljniki iz Ljubljane, Maribora, Kopra, Nove Gorice, Sežane, Ajdovščine, Krškega, Novega mesta, Jesenic in Raven na Koroškem, opozarjajo v sindikatu.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije podpira zahtevo sindikata, je dejal predsednik zveze Dušan Semolič. Tisti, ki imajo v rokah škarje in platno, se po njegovih besedah vedejo dvolično. "Ko se zgodijo velike nesreče, padajo velike obljube. Ko pa kamere ugasnejo, se nanje pozabi," je dejal.