Zanimivosti

Gasilci - globoko spoštovanje! Na vas smo res lahko ponosni!

T.C.
23. 8. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Gorenjskem so zaključiti najtežji dve minuti v športu, tekmovanje, ki je že šesto leto v Slovenijo pritegnilo skoraj 300 tekmovalcev in več kot dva tisoč obiskovalcev.

Igor Marijan, projektni vodja tekmovanja in predsednik PGD Radovljica je ob tem povedal: »Zadovoljni smo z letošnjim tekmovanjem. Tekmovalci so vsako leto boljši. Premikajo meje in sposobnosti ter svoje zmogljivosti. Prepričani smo, da je lahko vsa država ponosna na dosežke naših gasilcev, od katerih je velika večina prostovoljcev. A le najboljši se bodo lahko oktobra pomerili na svetovnem prvenstvu v Montgomeriju v Alabami. Junaki, ki so psihofizično pripravljeni na nivoju najbolj elitnih specialnih enot ali celo vrhunskih športnikov, so smetana svetovnega športnega gasilstva.«

Letos se je tekmovanja udeležilo skoraj 300 tekmovalk in tekmovalcev, največ je bilo prostovoljcev iz Slovenije. Ekipe prihajajo iz naslednjih gasilskih društev iz cele Slovenije: PGD Begunje, PGD Dole, PGD Moravske Toplice, PGD Ljubečna, PGD Stara Cerkev, PGD Želimlje, PGD Krog, PGD Trebanjski vrh, PGD Tacen, PGD Kropa, PGD Podnart, PGD Šentlovrenc, PGD Vnanje Gorice, PGD Velika Ilova Gora, PGD Moste, PGD Bevke, PGD Bistrica ob Dravi, PGD Stara Loka, PGD Sveta Nedelja, PGD Šempeter pri Gorici, PGD Vojnik, PGD Slape Polje, PGD Hoče, PGD Gorenja vas, PGD Bistrica ob Dravi, PGD Veliko Mlačevo, PGD Čemšenik, PGD Radovljica, PGD Srednja Dobrava, PGD Slape Polje, PGD Pirniče, PGD Visoko Milje, PGD Selnica ob Dravi, PGD Ivančna Gorica, PGD Dolenja Trebuša, PGD Trbovlje, PGD Homec, PGD Ljubljana Trnovo, PGD Hoče, PGD Trbovlje mesto, PGD Lesce in JZGRD Gasilska enota Nova Gorica.

Ponosni smo na srčne Slovence, ki se trudijo v najtežjih življenjskih situacijah. 1300 prostovoljnih gasilskih društev, več kot 150.000 prostovoljnih gasilcev – vsak 12 Slovenec je gasilec, pove veliko o nas. Brezkompromisno lahko zatrdimo, da smo sočutni ljudje!

Tuje, profesionalne ekipe sicer letos prihajajo iz Avstrije, Hrvaške, Češke, Francije, Gibraltarja, Hrvaške, Italije, Kanade, Nemčije, Poljske, Švice, Velike Britanije ter Združenih držav Amerike.

Slovenska solidarnost v gasilstvu nima meja. Nesreče ne prizanašajo. Poplave, ujme, žled - vselej lahko računate na nas. Reševanje življenj, črpanje vode iz poplavljenih kleti, žaganje drevesa v žledolomu in pomoč pri sanaciji podrtih električnih drogov, to je le del naših del in nalog.

Firefighter Combat Challenge je tekmovanje, ki je temelj našemu delu in spodbuda za pripravljenost na brezkompromisne in težke situacije.

Vsa država je lahko ponosna na dosežke naših fantov in deklet. Šest let zapored, po petih najbolj prestižnih tekmovanjih po Evropi, se bodo le najboljši lahko pomerili na svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike. Slovensko prostovoljno ekipo, ki z vsakim tekmovanjem podira rekorde sestavljajo: Anže Habjan (PGD Podnart), Domen Pavlič (PGD Begunje), Gregor Stanonik (PGD Gorenja vas), Sebastjan Vovko (PGD Stara Cerkev) in Matic Zupan (PGD Moste). 

Pripravljenost slovenske ekipe je letos še boljša, kot vsa leta doslej. V Ameriko odhajajo z visokimi pričakovanji in željami po kolajnah. Doma so dobesedno pometli s konkurenco. Kako se bodo odrezali med svetovno elito, pa bomo videli. Seveda jim ob tem želimo tudi nekaj sreče in stiskamo pesti, da bi se tudi za naše junake čim bolje izšlo.

Poudariti je treba, da fantje, poleg službe, aktivno sodelujejo v svojih matičnih prostovoljnih gasilskih enotah, kjer pomagajo reševati življenja, pomagajo pri sanacije škode po naravnih, nesrečah in ujmah. Njihova psihofizična pripravljenost je prednost pri delu, ki so mu predani. To ni zgolj šport ali interesna dejavnost, to je način življenja, poudarjajo naši srčni gasilci. In le tako, ko so v najboljši formi, lahko kadarkoli in kjerkoli pomagajo.

REZULTATI

Na tekmovanju so se v disciplinah posamično, dvojice in ekipe pomerilo nekaj manj kot 300 tekmovalcev. Slovenci so v skoraj vseh kategorijah pobrali najbolj prestižna odličja.

ABSOLUTNO POSAMIČNO
Domen Pavlič 1:25,34
Anže Habjan 1:26,61
Matic Zupan 1:29,26
Matt Harvey (Austin Fire Department) 1:29,31
Daniel Schuimank (Team Berlin) 1:32,04
Gregor Stanonik 1:35,15
Mirko Wulf (Team Berlin) 1:36,59
Sebastjan Vovko 1:37,58

Moški - do 30

Domen Pavlič, PGD Begunje
Anže Habjan, PGD Podnart
Matt Harvey, Austin, Texas

M30
Matic Zupan, PGD Moste
Daniel Schimank Team Berlin, Nemčija
Sebastjan Vovko, PGD Stara Cerkev

M40
Herbert Krenn, Heiligenkreuz, Avstrija
Gerd Mueller, Spangdahlem, Nemčija
Christian Hochreiner, Badstuben, Avstrija

M50
Andreas Schröder, Lemgo, Nemčija
Zdenko Jamnik, Vnanje Gorice, Slovenija

ŽENSKE
Jamie Shingleton, Austin, Texas
Lucija Grubar, PGD Begunje na Gorenjskem
Špela Vovko, PGD Stara Cerkev
Vera Licha Nürnberg, Nemčija
Maja Bukovec, PGD Mavčiče

DVOJICE
1. Anže Habjan in Gregor Stanonik, Slovenija
2. Domen Pavlič in Matic Zupan, Slovenija
3. Jeff Leonard in Matt Harvey, Združene države Amerike

MEŠANE DVOJICE
1. Matt Harvey in Jamie Shingleton, Austin, Texas
2. Lovro in Lucija Grubar, PGD Begunj
3. Špela in Sebastjan Vovko, PGD Stara Cerkev

ŽENSKE DVOJICE
1. Špela Vovko in Jamie Shingleton, Slo/ZDA
2. Jerneja Pavlič in Lucija Grubar, Slovenija
3. Maja Bukovec in Vera Licha, Slo/Nem

Opis tekmovanja

Gasilec tekmuje s popolno operativno opremo, ki je težka 25 kg (zaščitna obleka in dihalni aparat). Zrak diha preko maske iz tlačne posode. Z 20 kg težko zvito cevjo mora preteči po stopnišču v tretje nadstropje, kamor mora 12 m visoko še enkrat potegniti 20 kg utež. Ko priteče iz stolpa, mora s težkim kladivom za 1 m zbiti klado, teči 20 m med ovirami, potegniti težko cev, polno vode in s curkom zbiti tarčo. Za konec mora 80 kg težkega ponesrečenca potegniti 20 m čez ciljno ravnino.

Naloge predstavljajo realne situacije, s katerimi se dekleta in fantje srečujejo pri svojem delu.

Naj za konec izjemne prireditve in vrhunskega spektakla poudarimo, da pri organizaciji tekmovanja sodeluje več društev in posameznikov iz cele Slovenije, vsi smo prostovoljci in ravno to nas združuje in razlikuje od drugih evropskih držav. Pri prireditvi pomagamo in delamo s srcem, za promocijo gasilstva pri nas.

Zadovoljni smo, da so se na Lescah ponovno okrepile prijateljske vezi in stkale nove. To je namen tekmovanja in druženja. Združiti prijetno s koristnim, spodbuditi tekmovalni duh in sodelovanje ter ozavestiti srčnost. Tudi letos smo namreč tekom tekmovanja podprli Mateja Markoviča in akcijo Srce Sloveniji ter donirali za nakup šolskih potrebščin za otroke.

Ob koncu naj za odlične rezultate in izjemno borbenost čestitamo vsem tekmovalcem tudi vsi mi iz uredništva Svet24! Oglejte si FOTOGALERIJO in v njej nekaj utrinkov z letošnjega FFC 2015!