Slovenija

Pusićeva o vstopu beguncev v Slovenijo: 'Nikogar ne bomo nezakonito porivali čez mejo'

STA/G.G.
16. 9. 2015, 21.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podpredsednica hrvaške vlade in zunanja ministrica Vesna Pusić je dejala, da Hrvaška lahko poskrbi za nekaj tisoč migrantov, medtem ko bi v primeru prihoda več deset tisoč beguncev zahtevala pomoč drugih držav. Dejala je, da večina migrantov doživlja Hrvaško kot tranzitno državo, a nobenega ne bodo silili, naj gre čez mejo.

Reuters
Begunce na meji pričakajo prostovoljci Rdečega križa, ki jim nudijo hrano, pijačo in potrebno pomoč.

STA

Pusićeva je dejala, da se Hrvaška pogovarja z nekaterim državam v Evropi in drugod, da bi Zagrebu pomagale, če bo država soočena z več deset tisoč begunci. V pogovoru za hrvaško televizijo HTV je spomnila, da bi v tem primeru lahko računali tudi s finančno podporo EU. Ocenila je, da bo na Hrvaško zagotovo prišlo več ljudi, kot je to v svojih kvotah Zagrebu podelil Bruselj.

Med približno 900 begunci, ki so danes vstopili na Hrvaško, gre deloma za ekonomske migrante, deloma pa za ljudi, ki se rešujejo pred vojno in prosijo za azil. Kot je ocenila, večina vidi Hrvaško kot tranzitno državo in si želi priti v Nemčijo.

"Ne morete jih s silo ustaviti, saj ljudje niso prišli na Hrvaško, da bi tu tudi ostali," je dejala. Izpostavila je, da bodo vsi dobili namestitev in ustrezno pomoč v hrani in zdravstveni oskrbi ter da se bodo prosto gibali, medtem ko čakajo na odločitev o svojem statusu.

Na vprašanje o skrbeh Slovenije, da bi migrante usmerili proti svoji zahodni sosedi, je Pusićeva odgovorila, da ljudje ne morejo ilegalno vstopiti v Slovenijo, da pa lahko vstopijo zakonito in se tam prijavijo. "Ne bomo nikogar nezakonito porivali čez mejo, absolutno ne", je odgovorila.

Vodja hrvaške diplomacije je še dejala, da je Hrvaška prva država, ki izvaja vse administrativne ukrepe za ljudi, ki so prišli čez Balkan.