Slovenija

Številne intervencije v Posočju

Polona Krušec
16. 9. 2015, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ujma Ponedeljkovo popoldne je zaznamovalo obilno deževje. Poveljnik bovškega štaba civilne zaščite je povedal, da so močnejše padavine sicer pričakovali, a vseeno ne tako intenzivnih.

PGD Bovec

Edi Melinc, poveljnik štaba civilne zaščite v Bovcu, je povedal, daje samo v ponedeljek med 17. in 20. uro v Posočju padlo okoli 170 litrov dežja na kvadratni meter, v noči na torek pa še 141. Gasilci in civilna zaščita so imeli polne roke dela. Vodja intervencij Miro Bozja, poveljnik PGD Bovec, je sicer pohvalil pametno ravnanje domačinov.

Tako se je zgodilo v Mali vasi pri Bovcu. Tamkajšnji potok Gereš je nakazoval, da bi se lahko razlil. »Takoj ko je domačinka preudarno predvidela, da bi bil pravi čas za postavitev protipoplavne zaščite, nas je poklicala in opozorila na dogajanje. Odhiteli smo tja in postavili 30 centimetrov visoko pregrado, ki je potem vodo obdržala v strugi,« je pojasnil Bozja.

Lokalci so se aktivirali tudi pri zasipu regionalne ceste med vasema Srpenica in Žaga. Tam se je namreč s hudourniškimi vodami na cesto vsulo veliko kamenja in zemlje. Domačin je takoj sedel na traktor in začel odvažati material, tako da je bila cesta vsaj delno prevozna. Je pa v tem plazu nasedlo osebno vozilo, ki so mu pomagali gasilci.

Skupil jo je tudi trg v Bovcu. Tam je voda drla kot reka. Štirje gasilci so hitro očistili meteorne kanale, polne listja, in vodo je spet požiralo. Gasilci so pomagali še nekaj domačinom, ki so imeli težave s poplavljenimi kletmi.

Večja intervencija je stekla na regionalni cesti med Bovcem in Trento, saj je hudourniška voda na vozišče nanosila kar 20 metrov dolg in tri metre visok nasip materiala. Cesto so hitro vsaj delno usposobili za vožnjo.

PGD Bovec