Slovenija

Mariborski livarji zaostajajo za načrti

Gabrijel Toplak
15. 9. 2015, 19.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Podjetju, ki je sredi strateškega prestrukturiranja in temelji na specializaciji za sodelovanje z avtomobilskimi proizvajalci, državna pomoč ni prinesla povsem želenih rezultatov.

STA

Čeprav je vlada Mariborski livarni Maribor (MLM) konec julija odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatev v kapital, ta še ne izpolnjuje načrtov.

TEMELJ NA SPECIALIZACIJI

Dušan Goršek, prvi mož nekoč največjega industrijskega podjetja v Mariboru, je priznal, da za ambicioznim načrtom zaostajajo za 3,6 odstotka, in ob tem pojasnil, da so prihodki iz prodaje za 12,8 odstotka višji od številk iz istega obdobja v lanskem letu. Sicer pa so še vedno sredi strateškega prestrukturiranja, ki temelji na specializaciji za sodelovanje z avtomobilskimi proizvajalci in drugimi kupci, ki potrebujejo zahtevnejše livarske sestavne dele. Po končanem finančnem prestrukturiranju in s tem kapitalski ustreznosti družbe so po Gorškovih besedah na podlagi zmanjšanega tveganja sodelovanja kupcev z MLM podani pogoji za pridobitev velikih projektov ter intenzivno nadaljevanje operativnega prestrukturiranja in nadaljnje reorganizacije družbe.

sta

DVA MILIJONA PREMALO

Po podatkih spletne strani Ajpesa je družba MLM v prvih treh mesecih letos ustvarila 9,7 milijona evrov prihodkov, kar je za 1,5 milijona evrov manj od načrtov. Tudi v drugem trimesečju načrt ni bil izpolnjen, saj so ustvarili 10,8 milijona evrov prihodkov oziroma dva milijona premalo. Čista izguba podjetja z nekaj manj kot 500 zaposlenimi pa je v prvem polletju presegla dva milijona evrov, čeprav je finančni načrt predvideval manj kot milijon evrov.