Slovenija

Ajda posajena že na več kot 3000 hektarjih

STA/J.P.
13. 9. 2015, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Površine, posajene z ajdo, so se v Sloveniji v zadnjih letih precej povečale.

Wikipedija

Leta 2011 je bilo z ajdo posajenih 533 hektarjev površin, letos pa že 3025 hektarjev, kažejo podatki Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Čebelarska zveza Slovenije (ČZS), ki se že dolgo zavzema za sajenje te medovite rastline, je z napredkom zadovoljna.

Letos je bilo z ajdo posajenih že 3025 hektarjev površin. 

ČZS si že več let prizadeva, da bi v skrbi za ohranjanje kranjske čebele povečali površine, zasajene z ajdo. Pred dvema letoma so zasnovali projekt Kar sejemo, to žanjemo, s katerim so želeli spodbuditi setev ajde in uživanje izdelkov iz ajde ter povečati njeno prepoznavnost. To je bila priložnost tako za kmete, čebelarje kot tudi končne potrošnike, je objavila ČZS.

Letos je bilo z ajdo tako posajenih že 3025 hektarjev površin. Daleč največ jih je v pomurski regiji, približno 1546 hektarjev, sledita pa podravska regija s približno 489 hektarji in osrednjeslovenska s 351 hektarji.

ČZS si sicer prizadeva za sajenje vseh medovitih rastlin. Letos so nekoliko bolj promovirali še lipo. Občine so poskušali spodbuditi, naj na javnih površinah sadijo medovite rastline, ob tej priložnosti pa so jim podarili sadike lipe.

"Projekt je bil pozitivno sprejet, rezultate pa bomo videli čez čas. Vsekakor bomo s takšnimi in podobnimi projekti nadaljevali," so dodatno pojasnili za STA.