Slovenija

Nacionalka: racionalizacija in negospodarnost hkrati

Luka Tetičkovič
4. 9. 2015, 10.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ni niti izrednega stanja niti kadrovskega cunamija, je na novinarski konferenci v avli RTVS pojasnil generalni direktor zavoda Marko Filli. Varčevanje so predstavljali kot objektivno dejstvo, a sodeč po naših podatkih so z denarjem za razvedrilne programe ravnali zelo negospodarno.

Nikola Miljković/M24.si

Očitke o domnevno spornih kadrovskih menjavah in odpuščanjih ter programskih spremembah sta na novinarski konferenci zavrnila tudi direktorica Televizija Slovenija Ljerka Bizilj in odgovorna urednica televizijskega informativnega programa Jadranka Rebernik. Biziljeva je zagotovila, da se vseh sprememb loteva premišljeno.

Prisiljeni naj bi bili v varčevanje

Biziljeva je pojasnila, da je kadrovska in tudi siceršnja racionalizacija na TVS nujna posledica dejstva, da ima nacionalna televizija letos na voljo za 4,5 milijona evrov manj denarja kot lani. Po njenih besedah nimajo možnosti izbire, ali bodo socialna ustanova ali pa bodo ustvarjali kakovosten javni program.

»Ne se hecat« s financami

Naši viri navajajo, da je pri finančnem načrtovanju oddaje »Ne se hecat« prišlo do več nepravilnosti, zaradi česar je nadzorni svet (NS) tudi zavrnil stroškovnik omenjene oddaje, domnevno zaradi njegove nepreglednosti. Na seji 27. julija so zapisali, da se mora ta stroškovnik predložiti do prihodnje seje.

Nikola Miljkovic/M24.si

Na podlagi tega smo Biziljevi postavili vprašanje, ali je že dostavila stroškovnik oddaje »Ne se hecat«, ki je po pol leta predvajanja ugasnila iz malih zaslonov. »Na zadnji nadzorni svet smo posredovali vse zelo podrobne podatke, kolikor smo jih lahko, a se takrat vse finančne zadeve projekta še niso zaključile,« je odgovorila Biziljeva, »te zadeve smo dali v pregled tudi zunanji reviziji.« Ob tem je zagotovila, da bodo zadeve natančno posredovane na naslednji seji NS.

Zunanja revizija, ker je zatajila notranja?

Revizorka naj bi odstopila iz osebnih razlogov, pregled zapisnikov razkriva drugačno sliko.

»Notranja revizorka je zaprosila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja zaradi osebnih razlogov,« so nam sporočili iz službe za odnose javnostmi RTVS. Generalni direktor Filli je na tiskovni konferenci medtem potrdil, da je notranja revizorka resnično dala odpoved 1. junija. Pri tem je ni imenoval, a sodeč po zapisu v internem glasilu RTVS Kričač gre za Natalijo Rus.

NS se je na seji 22. aprila seznanil s Poročilom o izvedbi zunanje presoje kakovosti delovanja Službe notranje revizije v javnem zavodu RTVS in od generalnega direktorja Fillija zahteval, da do prihodnje seje pripravi predlog ukrepov za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti in neskladij. Za kakšna neskladja gre, ni znano, a očitno so se končala z odpovedjo delovnega razmerja revizorke iz drugih razlogov kot osebnih.

Negospodarni pri razvedrilnih vsebinah

120.000 evrov je z računov RTVS bilo nakazano podjetju Nacionalni AV Center.

»Projekti razvedrilnega programa niso poceni, vsaka oddaja je draga in stane tam med 30 in 40 tisoč evrov na oddajo (…) in to je primerljivo z oddajami, ki jih delajo na komercialnih televizijah,« pojasnjuje Biziljeva in zagotavlja, da bo osebno poskrbela, da bo cena teh oddaj kar najgospodarnejša. V luči tega smo jo vprašali, ali je pri pregledu projekta »Ne se hecat« opazila, da je njen sin Bine Bizilj prek različnih kanalov prejemal kar deset tisočakov na oddajo. »Bi me zelo veselilo, če bi kje lahko tako dobro zaslužil, ampak kolikor se spomnim, je podjetje Nacionalni AV Center za oddajo prejemalo 7000 evrov. Ampak tega ni dobival moj sin, temveč vsi skupaj v tem podjetju.«

Sodeč po podatkih aplikacije AJPES je podjetje Nacionalni AV Center bilo vpisano v register 17. 11. 2014, na isti dan kot je Biziljeva prejela podporo Fillija glede svoje kandidature za direktorico TV Slovenija. Aplikacija Supervizor medtem razkriva, da je (vsaj kar se tiče poslovanja z javnim sektorjem) podjetje poslovalo edino z RTVS. Skoraj 120.000 evrov se je steklo z računov RTVS na račun podjetja Nacionalni AV Center. Zadnji obrok – 29.202 evrov – je bil nakazan avgusta.