Slovenija

Slovenj Gradec in Velenje pripravljena pomagati beguncem

STA
3. 9. 2015, 09.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Slovenj Gradcu in Velenju so pripravljeni pomagati pri reševanju begunske problematike, s katero se sooča Evropa. Oba župana sta o tem že pisala predsedniku vlade Miru Cerarju. V Velenju lahko po potrebi sprejmejo in nudijo pomoč desetim beguncem, v Slovenj Gradcu še nimajo konkretnih predlogov, za zdaj izražajo le načelno pripravljenost.

Reuters

Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas je že prejšnji teden v pismu premierju Cerarju zapisal, da so v Slovenj Gradcu, ki nosi naziv mesto glasnik miru Združenih narodov, pripravljeni ponuditi pomoč in prevzeti aktivno vlogo pri sprejemu beguncev v Sloveniji. Namero so na seji v sredo popoldne podprli tudi slovenjgraški občinski svetniki, medtem ko konkretno pomoč še ni opredeljena.

"V tem trenutku gre bolj za načelno pripravljenost, da se vključimo v pomoč pri nastanitvah in delu s prebežniki, zato ne moremo konkretno govoriti o tem, na kakšen način. To bo verjetno v rokah vlade, da nam bo dala določene usmeritve," je za STA danes pojasnil župan Čas in dodal, da čakajo na odgovore vlade. Ko bodo znane usmeritve, bodo predvidoma svetniki ponovno obravnavali, kaj konkretno lahko ponudi koroško mesto.

Predsedniku vlade je v sredo pisal tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič. V pismu je zapisal, da je velenjska občina pripravljena sprejeti deset beguncev, za katere, kot navajajo na občini, bodo primerno poskrbeli glede bivanja, prehrane in oblačil.